Trojica kuhara s prestižnim Michelin zvjezdicama, Francuzi Lionel Levy i Yoan Dessarzin te Talijan Filippo Saporito, kuhala su jučer u osječkom restoranu Muzej okusa. Nije važno, istaknuli su, što će i kako kuhati, nego poruka koju žele poslati Hrvatskoj.
– Ne smijete nikada zaboraviti tko ste, što ste i odakle dolazite i vaše vještine s lokalnim proizvodima. Ne bih htio da hrvatski chefovi učine istu grešku kao i talijanski ili španjolski, koji pokušavaju zadovoljiti turiste, a zaboravljaju tradiciju.
Važno je da zaštitite i branite recepte svojih predaka, inače će se izgubiti. Razumijem da želite opstati turistički, ali morate turistima govoriti realno – poručio je Lionel Levy, chef u Intercontinental – Hotel Dieu u Marseilleu. Poslužili su mu u Osijeku prvi dan, ispričao je, perkelt od ribe, što je opisao kao “vrlo začinjenu vrstu juhe s tjesteninom i slaninom”.
– Kad sam kušao, pomislio sam kako upravo to treba prenositi. Treba poštovati tradicijske recepte, ali hrvatski kuhari trebaju jelima izraziti i svoju osobnost – rekao je Levy, koji je i pokazao o čemu govori te je pred domaćim kuharima poslužio perkelt od ribe u čaši, dok je tjesteninu i slaninu izmiksao u kremasti umak.