Pjenušac je najčešće gastronomski u “upotrebi” kao aperitiv, ima i značajnu ulogu u svečanim prigodama poput Nove godine, rođendana, godišnjica, vjenčanja i meni osobno najdražu - u porinuću brodova!
Međutim, postavlja se pitanje kako i koji pjenušac ljubi spizu i kako se može kombinirati s njom.
Mislim da tu kombinacijama nema kraja, osim s krupnom divljači i jako teškim umacima. S obzirom na to da postoje različiti stilovi i karakteri pjenušaca, svaki od njih traži drukčiji pristup pri sljubljivanju.
Da ne bismo previše zakomplicirali priču, odredit ćemo njegove generalne karakteristike najvažnije za spajanje s hranom.
Dominantna karakteristika je perlaž - mjehurići (oni naglašavaju senzaciju svježine ) i generalno izraženije kiseline, mineralnost (šampanjac Plešivica, Zagorje, Franciacorte, Aaumur itd.) te elegantnu i suptilnu strukturu.
S kojim se namirnicama svježina i perlaž odlično slažu čitajte u novom broju magazina Slano&Slatko!
>>Blagdani počinju uz Slano&Slatko
>>ROSÉ - besramna podatnost sljubljivanja sa svakom hranom