Recept za šufnudle potječe iz Austrougarske, omiljene su slatke kombinacije s makom, džemom od marelica ili šljiva te orasima, ali rado se počastimo i sa slanim varijantama - s komadićima slanine i kiselim kupusom ili kao prilog uz fini gulaš.
Šufnudle s makom
Sastojci za tijesto:
1 kg krumpira
400 g brašna
2 jaja
malo soli
Za posluživanje:
malo ulja
mljeveni mak
krušne mrvice
šećer
Priprema:
Krumpir kuhajte u kori, kad je gotov pustite da se prohladi, uklonite koru i vilicom zgnječite krumpir u većoj posudi. Dodajte jaja, malo soli i dobro promiješajte. Sad postupno dodajte brašno u smjesu i miješajte. U jednom trenutku tijesto će postati gusto pa je vrijeme da ga krenete mijesiti kao tijesto za kruh. Pospite brašno po radnoj površini, prebacite na nju tijesto i do kraja ga umijesite. Kad ste gotovi, formirajte od tijesta dugačak tanki cilindar pa trgajte oblik šufnudli (valjušaka). U međuvremenu stavite na vatru lonac s vodom u koju ste dodali malo soli, neka zakipi dok vi formirate šufnudle pa ih odmah ubacite u kipuću vodu. Kad isplivaju na površinu, znači da su gotove. Izvadite ih da se ocijede, a za to vrijeme u veću tavu na laganu vatru stavite malo ulja, ubacite krušne mrvice i promiješajte pa dodajte mak i šećer. Kad je smjesa gotova, prebacite je preko šufnudli i pažljivo promiješajte. Poslužite odmah!
Napomena: U varijanti s orasima šufnudle možete samo uvaljati u mješavinu oraha i šećera, a mi volimo orahe sa šećerom pofuriti u vrućem mlijeku pa onda u njih uvaljati šufnudle.