Ne morate biti ekspert za palačinke da biste oduševili članove svoje oibtelji ukusnim doručkom - dovoljno je da slijedite upute za pripremu koje smo posudili od Tatjane Miletić, autorice bloga MyTastyPot. Dobar tek želimo!
Američke palačinke
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme odmaranja tijesta: 20 minuta
Za 12 palačinki promjera 10 cm
Sastojci:
2 jaja (odvojite žumanjce od bjelanjaka)
400 ml mlijeka
par kapi limuna
320 g brašna
1 prašak za pecivo (umiješajte ga u brašno)
1 žličica soli
4 žličice šećera
125 g maslaca (pola ide u tijesto, a na drugoj polovici pečemo palačinke)
Priprema:
Prvo pomiješajte mlijeko i par kapi limuna kako biste dobili čuveno buttermilk mlijeko. Neka malo odstoji dok pripremate ostale sastojke. Sada pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. Prijeđite zatim na “mokre” sastojke. Pripremljeno mlijeko, rastopljeni pa prohladjeni maslac (60 g) i žumanjke dobro umutite. Sada mokre sastojke sipajte u suhe i lagano ih promiješajte da se lijepo sjedine. Na kraju dodajte i bjelanjke i sve lagano sjedinite. Poanta je da tijesto ne treba biti glatko i posve izrađeno kako ste inače navikli kad radite s mikserom. Dovoljno ih je samo laganim pokretima sjediniti. Ostavite smjesu za tijesto da se odmori oko dvadesetak minuta. Za pečenje palačinki koristite malu tavicu od lijevanog željeza. Stavite komadić maslaca (oko 5 g) na zagrijanu tavicu, ubacite zaimačom tijesto i rasporedite ga do ruba. Pecite oko jedne minute s jedne i onda s druge strane. Od ove količine trebali biste dobiti oko 12 palačinki. Nadjev za palačinke birajte po vlastitom ukusu, a budući da je sezona bobičastog voća predlažemo da ih premažete javorovim sirupom i dodate koju svježu borovnicu. Palačinke možete premazati i nutellom, medom, džemom, a možete jednostavno dodati i kockicu mekanog maslaca na toplu palačinku.