U čemu je tajna ovog jela koje plane u sekundi nije teško pogoditi - hobotnica, krumpir, češnjak, maslinovo ulje, peršin - savršena kombinacija tekstura, okusa i aroma kojima je teško odoljeti. Hobotnica na novaljski tradicionalno je jelo koje se servira toplo, a premda se uglavnom poslužuje kao predjelo, može bez problema preuzeti ulogu glavnog jela.
Hobotnica na novaljski
Sastojci:
1 kg hobotnice
1,5 kg krumpira
150 ml maslinova ulja
4-5 češnja češnjaka
obilati stručak svježeg peršina
mljeveni crni papar
sol
Priprema:
Hobotnicu stavite kuhati u kipuću vodu, kuhajte je dugo da fino omekša. Kad vidite da je omekšala, ubacite komade krumpira da se kuhaju s hobotnicom još neko vrijeme. Kad je gotova, hobotnicu narežite na komade, pomiješajte s krumpirom koji ste djelomično izgnječili (ali ne do kraja!), maslinovim uljem i malo vode u kojoj ste sve kuhali (količinu vode možete odmjeriti po ukusu, volite li više ili manje). Zatim dodajte sjeckani češnjak i peršin i na kraju jelo začinite solju i mljevenim crnim paprom.