Niz je čimbenika koji; osim kvalitete sna, učestalosti vježbanja i razine stresa; mogu utjecati na našu razinu energije, a često podcjenjujemo ulogu koju prehrana može odigrati, rekao je autor knjige Eat for Energy Ari Whitten.
Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice!
A ako tražite namirnice koje će utjecati na vašu vitalnost, energiju i raspoloženje, evo što savjetuje:
1. Spirulina
- Spirulina je broj 1 na toj listi - kaže Whitten. "Ova moćna biljka može se pohvaliti visokim razinama hranjivih tvari poput proteina, vitamina i željeza, a istraživanja pokazuju da znatno popravlja naše fizičke performanse i podiže razinu energije u organizmu".
2. Jetrica
Ona su kao prirodni multivitamin, kaže Whitten, "prepuna vitamina i važnih minerala potrebnih tijelu"
Jetrica su, dodaje, i bitan izvor B, A, D, E i K;vitamina, zatim željeza, cinka, kolina, magnezija i selena, a dodatni im je bonus bogatstvo proteinima koji osiguravaju gradivne blokove za peptidne neurotransmitere poput serotonina (poznatog kao jedan od hormona sreće).
3. Kamenice
Kamenice tijelu osiguravaju DHA i EPA omega-3 masne kiseline, vitamin B12, selen i željezo, a također su i jedan od najvećih izvora cinka, kaže Whitten i dodaje da ih smatra korisnim dodatkom onima koji se hrane isključivo biljnom prehranom.
- A budući da nemaju živčani sustav i ne reagiraju na nikakvu vrstu boli, jedu ih i mnogi vegani - rekao je.
4. Ikra lososa
Izuzetno su bogata omega-3 u fosfolipidnom obliku, a pokazalo se da mogu pojačati i fosfolipide u staničnim membranama - kaže Whitten. Osim toga, istraživanja pokazuju da omega-3 mogu potaknuti protok krvi u srce i mozak, što utječe na naše raspoloženje i kognitivne sposobnosti.
5. Klice brokule
Klice brokule su prema stručnjaku, još jedan sjajan biljni pojačivač energije.
- One jačaju zdravlje mitohondrija potičući procese detoksikacije - rekao je.
6. Cikla
Ovo popularno korjenasto povrće sadrži protuupalna svojstva i organske nitrate, a u studijama se pokazalo da povećava izdržljivost i podiže razinu energije, te pomaže cirkulacijskom sustavu, protoku krvi i isporuci tkiva kisikom, napominje Whitten.
7. Šipak
Ima neke od onih prednosti koje ima i cikla, a bogat je i elaginskom kiselinom koju mikrobiom crijeva pretvara u urolitin A, koji je povezan s poboljšanom funkcijom mitohondrija, objasnio je.
Ako želite iskoristiti sve blagodati šipka najbolje ga je, ističe Whitten, jesti svježeg, a kad mu nije sezona savjetuje dodatke prehrani s dodatkom šipka, prenosi Mind Body Green.
Jednojajčane blizanke zaručene za istog muškarca: "Želimo biti trudne u isto vrijeme"