Jedna od najpoznatijih američkih kulinarskih zvijezda Lidia Bastianich, porijeklom Istrijanka, i Mario Batali otvorili su na Petoj aveniji na Manhattanu, najveću trgovinu talijanske hrane u Americi i u svijetu. Uz pomoć sina Joea Bastianicha, koji zajedno s majkom Lidijom i Marijem Batalijem posjeduje osamnaest restorana, te potporu talijanskog investitora Oscara Farinettija na četiri tisuće četvornih metara otvorila je gastronomski kompleks Eataly.
300 tisuća delicija
I Večernji list bio je na prezentaciji za novinare pa smo u društvu Lidie Bastianich i Marija Batalija obišli sve kutke impresivno uređena prostora u kojem će se moći kupiti gotovo 300 tisuća talijanskih delicija, od tjestenine i maslinova ulja do začina i neizostavne pizze. Lidija snagu za svoje projekte crpi, kaže, odmarajući se u Hrvatskoj, plivajući u Jadranu te uz svoju obitelj. To joj, dodaje, puni baterije.
Za Večernji je otkrila da završava novu knjigu recepata pod nazivom "Bakine priče“ koju posvećuje svojoj unučadi, a objavit će je za Božić. Nedavno je pokrenula i vlastitu proizvodnju tjestenine u Italiji te je nazvala Nonna Foods. Ponosna je, naglašava da su vina iz njihovih vinarija u Italiji svake godine sve kvalitetnija i traženija u Americi.
– Moram posjetiti Hrvatsku, obećao sam to i Lidiji jer sam čuo sve najbolje o vašoj zemlji. U Istri i Dalmaciji hrana se priprema kao i u Italiji , to je mediteranska kultura i sigurno bih uživao te pronašao i zanimljive recepte – izjavio je Mario Batali, popularni gastronomski majstor koji ima svoju emisiju o hrani i kuhanju, a objavio je brojne knjige recepata i osvajao nagrade za najboljeg kuhara godine.
Pozornost je privukao snimajući serijal "Španjolska na putu“ u kojem je prije dvije godine s glumicom Gwyneth Paltrow predstavio španjolsku kulturu i gastronomiju. Bilo je pokušaja da se slična emisija snimi o Hrvatskoj i prikaže Amerikancima, ali sve je ostalo samo na lijepim željama.
Gastronomska meka
Eataly Njujorčanima otvara vrata krajem kolovoza i, sudeći po tekstovima u New York Timesu i New York Postu, bit će to nova gastronomska meka na Manhattanu. Možda je preambiciozno zamišljati što bi sličan projekt s hrvatskim prehrambenim proizvodima, vinima i promidžbom turizma na Manhattanu značio za našu zemlju, ali Lidia Bastianich i Mario Batali nas uvjeravaju da tu ideju Hrvatska ne treba odbaciti.