Novi, treći broj magazina za svačiji okus čeka vas na kioscima ove subote. Ispraćajući ljeto, pripremili smo za vas pregršt savjeta kako pripremiti zimnicu i u teglice spremiti najbolje od ljeta.
"Reci mi što jedeš i reći ću ti kakav si" – misao japanskog znanstvenika u nekoliko riječi opisuje kako živimo. No, jeste li razmišljali o tome što odgovoriti na pitanje kako jedemo? Posvećujemo li pozornost hrani koja je pred nama ili se prema njoj odnosimo kao prema pogonskom gorivu koje valja ubaciti u sebe, hodajući, vozeći se, tipkajući po mobitelima, između dviju rečenica.
– Komentirajući nedavno s prijateljem, inače hipnoterapeutom, epidemiju sveznalica o hrani, zaključili smo da su scene obitelji koje uživaju u objedu okupljene oko stola ostale još jedino u filmovima. Inovacije u gastronomiji daju hrani bolji okus, začini je oplemenjuju, lijepo posuđe podržava cijelu priču, dobra kapljica vina zatvorit će krug... – kaže urednica magazina "slano&slatko" Tanja Božić.
No, čemu sve to, dodaje, ako iskustvo i doživljaj tog obroka i trenutka ne podijelimo s onima s kojima sjedimo za stolom? Jesmo li razmislili zašto je nešto kiselo, a nešto slano, kako je pripremljeno? Pokažite poštovanje prema hrani i ljudima s kojima ste podijelili trenutak blagovanja koji ostaje neponovljiv.
Učinite to već danas, ali za stolom, ne na društvenim mrežama dok se krepka juha hladi jer je baš morate fotografirati. Tako podijeljen status nahranit će ego, ali tek zakratko, poput fast fooda, dok ne skupite koji ‘'lajk'’. Ostavite mobitele, prihvatite se kuhače, tave i lonca i slijedite intuiciju. Prizovite u misli jelo koje vas je oduševilo i pokušajte ga pripremiti kako znate. Ako vam ne uspije iz prve, bit će bolje idući put. Možda baš nakon što o njemu porazgovarate s onim s kim ste ga jeli ili s onim tko vam ga je pripremio – sjećate li se uopće kada i gdje? Pričajmo o hrani, guštajmo u njoj, istražujmo što sve možemo s njom, kuhanje je zabavno, a uživanje u hrani još zabavnije.
Pronađite stoga ponešto za svaki ukus – od recepta za kiselo i slatko, pečeno i sušeno, uljeno i soljeno, male trikove i savjete. Zvijezda mjeseca je paprika u svim svojim raskošnim izdanjima koja smo za vas otkrili. Prvi put za hrvatske medije govori najpoznatiji slovenski chef Tomaž Kavčič, kojeg smo posjetili u Vipavskoj dolini, u kuriji Zemono. Jedan od najtraženijih chefova u Europi otkrio nam je tajnu svoje kuhinje koju bazira na jednostavnim i svima dostupnima namirnicama.
Gastropustopisom "slano&slatko" vodi vas u Francusku, u regiju Languedoc Roussillion, odakle donosimo recepte za lokalne gurmanske poslastice. Naš vinski kolumnist Klaudio Jurčić prati nas u stopu pričom o Chabilisu, vinu od loze koje ljeti griju, a zimi hlade.
Sve što ste oduvijek željeli znati o soli, potražite u dosijeu na stranicama „slanog&slatkog“. Najkreativnije čitatelje koji su nam poslali svoje recepate i ovog puta nagrađujemo darovnim paketima Kiska i Labuda. I za kraj, uvijek nešto slatko – mini editorijal o tartovima i jednostavnim biskvitima. Iznenadite njima djecu za doručak ili im spremite u kutije za užinu.
Požurite na kioske u subotu, 19. rujna, i nabavite novi broj magazina "slano&slatko" za samo 5 kuna u paketu uz Večernji list. Čekamo vas ondje i cijeli mjesec po cijeni od 14 kuna. Čitajte, kuhajte, uživajte i pišite nam!