PRVA DAMA

Osvojio Michelle pričajući o svijetu kakav bi mogao biti

michelle obama
Reuters
27.09.2009.
u 13:48

Michelle se zaljubila, prije svega, u njegove vjerodostojnost, iskrenost i principijelnost. Očaralo ju je kako se obraća siromašnom afroameričkom auditoriju o nastojanjima da se stvari promijene.

Koliko ste puta čuli da se prva dama žali kako njezin muž ujutro ima zadah iz usta? Da zaboravlja pokupiti čarape? Da može natjecati za predsjednika jedino ako prestane pušiti? Koliko ste puta čuli potencijalnoga budućeg predsjednika da se smije takvim komentarima svoje supruge i da samokritičnim humorom otvoreno priznaje svoje nedostatke?

Odgovore na ova pitanja zasigurno ćete naći ako u ruke uzmete biografiju Michelle Obama "Prva dama" Elizabeth Lightfoot. Knjigu će uskoro objaviti izdavačka kuća Profil, a to će ujedno biti i prva biografija ove neobične i zanimljive prve dame tiskana u Hrvatskoj.

Skromno djetinjstvo


Autorica prati životni put ove iznimne žene od njenog djetinstva u South Sideu, radničkoj četvrti Chicaga, naseljenoj uglavnom Afroamarikancima, gdje je s roditeljima i starijim bratom Craigom živjela u dvosobnom stančiću. Već je tada, u skromnom i gotovo siromašnom okruženju, Michelle LaVaughn Robinson od roditelja Mariane i Frazera stekla odgoj koji će je usmjeravati cijeloga života. Koliko je u toj vrlo skromnoj obitelji značilo obrazovanje, jasno govori podatak su roditelji žrtvovali dnevnu sobu i pregradili je na tri dijela - jedan je pripadao Michelle, drugi njenom bratu, a treći je služio za učenje. Michelle i Craig smjeli su gledati televiziju samo jedan sat navečer. Umjesto da gube vrijeme na takve trivijalne stvari, od njih se očekivalo da razvijaju um i tijelo čitanjem, igranjem šaha i sportskim aktivnostima. Upravo u tim trenucima Michelle je vrlo jasno formirala pojam "roditeljske odgovornosti", što je koncept koji i dan-danas primjenjuje na svoje kćeri.

Od početka školovanja bila je iznimna i nadarena učenica, pa je nije čudilo što je za studiranje odabrala prestižni Princeton, na kojem je diplomirala radnjom iz sociologije kojoj je glavna tema bila crni studenti koji su diplomirali na tom sveučilištu i krenuli prema svojim karijerama. Nakon što je ispitala njih 400, zaključak joj je bio da su Afroamerikanci koji su završili Princeton, nakon toga posve izgubili kontakt sa svojom zajednicom u kojoj su odrasli.

Svijet kakav bi mogao biti

To je upravo bilo ono što ona nikako nije htjela - željela je zadržati svoj identitet Afroamerikanke iz radničkog predgrađa Chicaga! Iako se nakon završenog studija prava na Harvardu zaposlila u prestižnoj odvjetničkoj tvrtki gdje je dobro zarađivala, na pameti joj je uvijek ostalo da se mora brinuti i za dobrobit drugih i da to može ostvariti samo u javnom, državnom, sektoru. Autorica knjiga piše da je zaista malo onih koji u Sjedinjenim Državama napuštaju posao koji im osigurava dobru egzistenciju kako bi za manje novca služili drugima. Kada je u odvjetničkoj tvrtki u kojoj je radila postala mentorica mladom vježbeniku kojemu su u glavi bile iste ideje. Bio je to Barack Obama.

- Način na koji je govorio o služenju svojoj zajednici i širem svijetu, i njegova predanost tome, na kraju su Michelle odvukli od obećavajuće karijere u korporativnoj tvrtki u jednako uspješnu karijeru u javnoj službi - piše autorica biografije. Michelle se zaljubila, prije svega, u njegove vjerodostojnost, iskrenost i principijelnost. Očaralo ju je kako se obraća siromašnom afroameričkom auditoriju o nastojanjima da se stvari promijene. Govorio je da on zamišlja svijet "kakav bi mogao biti", više nego što prihvaća svijet "kakav jest" i da to dotiče srca ljudi. To je postao lajtmotiv njihova budućeg života, sve do danas. Stoga nije čudno što Barack, kada predstavlja Michelle, naziva je "moja stijena" zato što ga, kaže, drži čvrsto na zemlji i usmjerava u dobrom pravcu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije