Ako ste se ovih dana u izolaciji odlučili isprobavati razne recepte za kolače, muffine, palačinke... Možda ste ostali bez zaliha praška za pecivo, sastojka koji ide u većinu tih recepata. MSN donosi tri namirnice koje mogu zamijeniti ovu jednu.
Mlaćenica
Fermentirana je namirnica koja ima kiseli okus, sličan jogurtu. Možete je napraviti sami kod kuće: U otprilike 2,5 dcl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i pustite da odstoji. Nakon stajanja još jednom promiješajte pa koristite prema receptu. Umjesto limunova soka možete staviti i ocat, ali mora biti alkoholni. Pola šalice mlaćenice i jedna četvrtina žličice soda bikarbone zamijenit će jednu žličicu praška za pecivo.
Recept za kruh koji uspije baš svaki put pogledajte u videu:
Jogurt
Grčki jogurt može se koristiti kao zamjena, a sličan je mlaćenici – također sadrži kiselinu. Upotrijebite običnu verziju, bez dodanih okusa koji uklanjaju pH. Jednu žličicu praška za pecivo zamijenite s četvrtinom žličice soda bikarbone i pola šalice jogurta.
Kiselo mlijeko
Ono već sadrži bakterije koje se pretvaraju u kiselinu, pa ćete dobiti isti rezultat kao da koristite prašak za pecivo. Količina je ista kao kod jogurta i mlaćenice – pola šalice kiselog mlijeka i četvrtina žličice sode bikarbone.