U Zambratiji, iznad plaže u kojoj je najstariji šivani brod na Mediteranu, je i konoba “Toni”. Lako ju je pronaći, ovdje se od Umaga do Savudrije može sve pješice. Kilometar simo, kilometar tamo. Stella Maris, Monterol, Katoro, Zambratija. Ma čas posla.
– Restoran nosi ime mog oca Tonija – govori Paolo Pauletić (73).
Nekad konobu, danas vrstan riblji restoran, vodili su od 1970. godine on i majka Izabela, a konobu...
Eto lani smo slavili pola stoljeća. Sjećam se kako smo prvi roštilj posudili od susjeda, u to doba nije bilo lako nabaviti roštilj. U ono doba nije bilo ni automobila ni telefona... – smije se Paolo.
Restoran vodi njegov sin Ivan, a konobari – imenjak autora teksta. Srđan. Dinju poslužuju sa sušenom tunom. Znamo da dinja ide uz pršut, ali ovdje su gurnuli stvari još naprijed – pa dinju poslužuju uz tunu! Uz posebno dimljenu tunu čiji je file odležan u morskoj soli pa prodimljen, pašteta od škrpine te salata od hobotnice.
– Paštetu od škrpine radimo od 1973. godine, eto tri sam knjige recepata napisao, neka ostane mladima, da vide kako smo mi nekad fino jeli.
Blam