jesenske odluke

Rujanska mantra: Počet ću vježbati, prestat ću pušiti

vježbanje
Foto: Thinkstock
07.09.2015.
u 15:35

Jesen je idealno vrijeme za promjene, nove i zdrave odluke, kaže mi prijateljica, koja je usto nutricionistica. Pitam je zašto, a ona odgovara kako smatra da je jesen simbolički dobra za početak primjene pravilne prehrane jer se život vraća u rutinu

Prestat ću pušiti, počet ću vježbati, zdravije ću se hraniti. Koliko ste puta, 1. rujna sami sebi ponovili barem jednu od tri navedene stvari?

Odluka broj jedan - Zdravo ću se hraniti

Jesen je idealno vrijeme za promjene, nove i zdrave odluke, kaže mi prijateljica, koja je usto nutricionistica. Pitam je zašto, a ona odgovara kako smatra da je jesen simbolički dobra za početak primjene pravilne prehrane jer se život vraća u rutinu. I uistinu, jesen je vrijeme novih odluka i rutina u koje je lako uključiti dnevne obveze. - Odmorni i nakon ljetovanja, u rujnu smo spremni za nove izazove i dobre odluke, a redovita prehrana često je jedna od njih. Valja znati i da se, iako možda zvuči neobično, puno jednostavnije organizirati u kupovini, kuhanju i pripremi zdravih namirnica za vrijeme rada nego za vrijeme godišnjeg odmora, kada smo opušteni i skloniji zaboraviti kupiti određenu namirnicu ili napraviti reviziju tjednih obroka - ocjena je nutricionistice. U svakom slučaju, ako već niste, počnite jesti zdravu hranu ove jeseni - i počnite je gledati kao dio života. Bez toga nema trajne koristi od iste. Isto je i s vježbanjem.

Odluka broj dva - Počet ću vježbati

Jedna od boljih životnih odluka bila je ona da počnem vježbati. Potrebno je samo malo vjere u sebe i motivacije trenera da počnete raditi na sebi. U studiju Pilates Yoga Flexio našla sam ono što sam htjela, pa sam krenula. Dočekala me duhovita i vesela instruktorica, koja bi motivirala i najveće lijenčine - kakva sam i sama. Vlasnica studija Petra Veselinović Habun kaže mi kako joj najviše polaznika dolazi upravo na jesen. - U rujnu nam počinje nova sezona, a polaznicima je to kao nova godina pa donose i nove odluke. Mnogi sjede na poslu, pognute glave, s mišem u ruci pa ih bole leđa i ramena, a vježbama to žele ispraviti. Osim toga, ima onih koji žele bolji izgled - kaže Petra. Ipak, ima i onih koji odustaju. - Oko deset posto novih polaznika odustane već u listopadu i studenom jer su lijeni i nemaju naviku vježbanja. To vidiš već u startu na prvom satu jer se ne trude i ne znaju osnovne pokrete. Sve im je teško i zato odustaju - dodaje Veselinović Habun. Pilates i Yoga zahtjevaju predanost i strpljenje jer se rezultati vide nakon mjesec, dva intenzivnijeg vježbanja - dodaje instruktorica. Utješno je to što 90 posto njih ostane i vježba s već oko sedam godina u istima grupama. - Takvim ljudima je vježbanje dio života i nikakvo nevrijeme ih neće spriječiti da dođu na sat. Hrvati nemaju naviku vježbanja, pogotovo generacije iznad 40 godina. Dosta ih pak i želi vježbati, no zbog dinamike posla i prekovremenog rada neredovito dolaze pa smanjuju vježbanje ili odustaju - zaključuje instruktorica Petra. Iz vlastitog iskustva mogu vam preporučiti aktivnost, blagotvorno djeluje na duh i tijelo. Odluka koju nikad neću požaliti.

Odluka broj tri - Prestat ću s lošim navikama

Netko manijakalno pije kavu, netko puši, a netko se predozira slatkišima. Ništa od navedenog nije dobro. Moj porok je pušenje. Najteže se riješiti ovisnosti. Kad god pijemo kavu, obećavam sama sebi i prijateljici, i svijetu: Smanjit ću! Slavodobitno nakon toga, zapalim još jednu, zadovoljna što je pala odluka. Nadam se da će što prije cigarete zaista otići u dim.

U svakom slučaju, svake jeseni donesite barem jednu dobru odluku za sebe. I držite se iste.

>>Ovo su načini kako 'ubiti' jesensku depresiju!

>>Osvježite duh i tijelo jesenskim namirnicama – bundevama i gljivama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije