Restoran "Stari fijaker 900", prvi je restoran u Hrvatskoj koji je dobio oznaku posebnog standarda "Hrvatska autohtona kuhinja" koji je još prije godinu i pol pokrenulo Ministarstvo turizma u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskim kuharskim savezom.
Tako je jučer na pročelju restorana u Mesničkoj ulici u Zagrebu ministar Damir Bajs postavio ploču s oznakom da restoran nudi jela hrvatske autohtone kuhinje. Oznaka se dodjeljuje ugostiteljskim objektima koji u ponudi imaju više od 70 posto jela s popisa hrvatskih tradicionalnih jela. Tako je "Stari fijaker 900", koji je u vlasništvu obitelji Juras i kojega vodi Tomislav Juras, prvi u Hrvatskoj ponio tu oznaku, a još rješenje očekuje desetak restorana u cijeloj Hrvatskoj.
- Kada smo pitali strane turiste zbog čega dolaze u Hrvatsku, na četvrto mjesto stavili su odgovor zbog hrvatske autohtone kuhinje. Naš turizam nije samo sunce i more, nego je to i naša gastronomska baština. Zbog toga smo se odlučili pokrenuti ovaj projekt - rekao je ministar Bajs.
Do sada je napravljen popis i receptura 450 autohtonih hrvatskih jela, rekao je državni tajnik Željko Lenart, a još uvijek se po Hrvatskoj prikupljaju recepti starih jela.
- Teško je bilo oduprijeti se ćevapima, pljeskavicama, tjestenini i drugim brzim jelima kojima obiluju naši restorani. Odlučili smo se za autohtonu hrvatsku kuhinju jer mislimo da imamo što ponuditi gostima - rekao je Tomislav Juras, vlasnik "Starog fijakera". A da je tako uvjerio se i ministar kada su na prigodnom domjenku domaćini servirali cijelu lepezu domaćih autohtonih jela iz cijele Hrvatske.
Nema dalmatinske kuhinje.Sve je to kopija talijanske.