Zamke domaćinstva

Tave nas truju sporo, a tosteri ubijaju brzo

KUHANJE
15.02.2010.
u 09:04

Vjerovali li ne, ali nekoliko stotina ljudi godišnje u svijetu ubije toster. Usporedbe radi, samo osam ili devet umire od napada morskog psa.

Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter ustvrdili su kako tave za koje se ne lijepi hrana mogu biti loše za zdravlje. Naime, kemikalije koje se koriste za zadržavanje topline u tavama, potvrdilo je istraživanje, pogoduju razvoju bolesti štitnjače, prenosi Daily Mail. Ali u kuhinji postoje i brojne druge opasnosti koje vrebaju, a da toga niste ni svjesni. Dali smo si truda i izdvojili najopasnije kuhinjske zamke, kojih mnogi nismo ni svjesni. Broj jedan među “ubojicama u kući” je krpa za pranje posuđa koja tjednima skuplja mikroorganizme.

Prljave i vlažne spužve za pranje suđa vjerojatno sadrže najveću koncentraciju uzročnika bolesti nego bilo što drugo u kući - uključujući i unutrašnjost vaše zahodske školjke.

Hranu podgrijte jednom

Brišući površine s jednom od ovih “nemani”, pretvarate ih iz čistih u nevjerojatno prljave. Pravilo koje bi svi trebali znati, a mnogi ga zanemaruju, jest da se kuhana hrana smije podgrijavati, ali samo jednom. Isto tako, nikada se ne smije ponovno zamrzavati otopljeni sladoled. Sva zamrznuta hrana, jednom otopljena, morala bi se kuhati i pojesti.

Vjerovali li ne, ali nekoliko stotina ljudi godišnje u svijetu ubije toster. Usporedbe radi, samo osam ili devet umire od napada morskog psa.

Tosteri su potencijalno smrtonosni jer sadrže električne elemente kojima smo izloženi i zbog načina na koji rade jedan su od najčešćih uzročnika nesreća u kuhinji - zbog električnog šoka koji se može dogoditi kada koristimo metalni nož kojem vadimo tost.

Ne igrajte se vatrogasca

Pretrpavanje hladnjaka povećava rizik da se kuhana hrana kontaminira, primjerice, mikrobima iz sirovog mesa.

Otvorene tave predstavljaju jednu od najvećih opasnosti s kojima će se većina nas susresti u životu.

Ako otvorenu tavu zahvati vatra, obvezno ugasite plin ili struju i pokrijte je mokrim ručnikom dok se plamen ne ugasi. Nikako je tako zapaljenu ne iznosite iz kuhinje van i ne polijevajte vodom.

Ključne riječi

Komentara 2

DE
Deprimirani
09:16 15.02.2010.

Tako nas je već puno da svaki pomak u njemu je opasan! Ove opasnosti su dobro došle zbog smanjivanja ukupne količine ljudi!!

SK
slučajni komentator
09:55 15.02.2010.

daj ne prdi ako hoćeš smanjivat populaciju kreni od sebe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije