Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Tinjan: Bazena koliko i stanovnika, a na stup srama i zbog krađe koze

Tinjan
Foto: Saša Miljević/Pixsell
1/11
06.05.2024.
u 10:20

Stanovnici Tinjana ponosni su na pršut koji se u tom kraju reže punih 500 godina

Pokažete li prstom na karti točno u središte Istre, pokazali ste ravno na – Tinjan! Mjesto od samo tri stotine ljudi koji u okolici broji isto toliko bazena... Ako ne i više!

– Rijetke su vile u okolici Tinjana bez bazena. A kad smo već kod centra Istre, on je tu u našim Klemenićima, označuje ga mala piramida i sunčani sat – govore domaći.

Tinjanke digle bunu kao u Stubici

Kao što su Zagorci u Stubici podizali Seljačku bunu, tako su ovdje bunu dizale – žene. Tinjanke.

– Bunile su se naše susjede itekako, i to one iz Tinjana, ali i okolnih mjesta Kringa, Milinki, Bašići ili Milohanići. Dvije stotine susjeda, samo žena, podiglo se 1931. godine protiv siromaštva i gladi. Muškarci nisu sudjelovali u buni, oni su radili u polju, a one su ovdje u centru protestirale protiv fašističkih vlasti, a dio ih je čak i uhićen i odveden u zatvor. Bilo je to doba kada su poreznici uzimali čak i meso iz kuća, pa bi u vrijeme kolinja od svakog prasca ravno devet kilograma išlo vlastima – govori mladi povjesničar Ivan Smoljan pa nastavlja:

25.04.2024., Tinjan: Turisticka patrola u Tinjanu. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

– Tražile su naše prabake čak i ukidanje liječnika i učitelja u školi jer njihova djeca nisu išla u školu, bila je ona namijenjena samo bogatim talijanskim obiteljima, pa u učitelju nisu vidjele smisao. Upravo ovih dana, za dan općine 18. svibnja otkrivamo spomenik susjedi Tinjanki u centru mjesta, u centru same Istre. Ponosni smo na njih – dodaje Smoljan, inače kustos u Muzeju grada Pazina, koji u Tinjanu vodi Zavičajnu zbirku Enriko Depiera, obitelji koja je ovdje živjela još od 16. stoljeća.

– Nekad smo, prije pet stotina godina, bili grad, vide se i zidine, a ovdje u centru je i – stup srama. Bilo ih je više u Istri, no za naš se točno zna gdje se nalazi. Tko bi ukrao kozu ili učinio što loše, stajao bi vezan na stupu srama nekoliko dana, gladan, žedan, na kiši i suncu, a susjedi bi ga pljunuli, gađali jajima, ostala bi lopovu trauma pa više nikad ne bi ni pomišljao što ukrasti u mjestu. Eto, stup srama je u ovoj ulici, koju zovemo Get, u nekadašnjem ulazu u grad.

U zbirci o kojoj se brine nalaze se čak i ruzinavi željezni okovi koji su bili na stupu srama, ali i najstarija fotografija u Istri.

– Fotografija je iz 1852. godine, radi se o portretu vjenčanja Giuseppea Depiere i njegove ruske supruge Amalie Pitrov. Nevjerojatno je da samo 13 godina nakon izuma fotografije, u Istri, baš kod nas, imamo – portret! Zbirka prikazuje razliku između seljaka koji su živjeli na rubu siromaštva i građanskog bogatog društva koje je odlazilo na piknike i fotografiralo se – dodaje Smoljan.

25.04.2024., Tinjan: Turisticka patrola u Tinjanu. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Najviše pršutana po stanovniku

Njegova supruga Ivana Antolović Smoljan vodi Hižu istarskog pršuta, turističku atrakciju u centru, a pršut se ovdje u kraju reže punih 500 godina, on im je stoljetna tradicija.

– Pršut je na Tinjanštini bio u svakoj familiji, a danas imamo u kraju niz susjeda koji imaju pršutane, od Milohanića, Dujmovića, Antolovića... Da zbrajamo, po glavi stanovnika imamo najviše pršutana u zemlji, možda i u Europi! – smije se gospođa Smoljan.

Pršut se suši na vjetru bez kože barem godinu dana, a ne dimi se kao onaj u Dalmaciji.

– Umivamo ga soli, paprom, lovorom, češnjakom i ružmarinom, a nema toga tko je uspio sam u jednom danu pojesti cijeli pršut; kad se nareže, ima možda i šest kilograma mesa. Planiramo na katu otvoriti i Muzej istarskog pršuta – govore u Hiži.

Foto: Saša Miljević/Pixsell

Prvi čovjek Tinjana, veterinar Goran Hrvatin dodaje:

– Malo smo i mirno mjesto, zato i privlačno turistima. Moj je posao brinuti se o susjedovoj kravi, svinji, patki i kokoši, a životinje volim od djetinjstva, moji su roditelji kod kuće imali istarskog boškarina. Blizu smo i mora, za 20 minuta od Tinjana turist je već na plaži. Prije nešto više od desetljeća imali smo u mjestu 20 kreveta, sad ih je tisuću! – ponosan je Hrvatin.

Domaći u kraju, nešto dalje, uostalom, spominju kako su vidjeli i – Rogera Federera, koji je ovdje, sa suprugom Mirkom, incognito tražio mir. U blizini je u Pazinu i novootvoreni STOP SHOP, koji za turiste ima što god požele, možda će i Roger tamo zaviriti. Središnja Istra je hit, a Tinjan ima priče koje su vršnjaci doba u kojem su živjeli Magellan, Michelangelo, Shakespeare ili da Vinci...

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 9

Gostoljubivost i susretljivost 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 10

Sadržaji za djecu 8

Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 9

Zeleno 8

Kulturni sadržaji 8

Izletišta 10

Autohtonost 9

Opći dojam 8

Ukupno 89

1. Slunj 94
2. Fužine 93
3. Donja Stubica 91
4. Bilje 91
5. Novska 90
6. Tinjan 89
7. Čazma 89
8. Sveti Ivan Zelina 86
9. Ivanec 86
10. Lipik 86
11. Mursko Središće 85
12. Otok 85
13. Brodski Stupnik 84
14. Čačinci 84
15. Vrhovine 82
Molve

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije