Turistička patrola – Valbandon

Kad bi Tito dolazio na Brijune, svako bi se malo zatvarala cesta. No i tada ovaj je kraj ipak bio – miran

Turistička patrola - Valbandon
Foto: Srećko Niketić/Pixsell
1/13
14.07.2023.
u 09:57

Mjesto gdje su i stari Rimljani imali vikendice, znali su i oni prije 20 stoljeća gdje je lijepo

Plaža gdje god se turist okrene ovdje u Valbandonu, i tamo prema Puli, tamo prema Fažani, sve samo kupači... Još su i stari Rimljani ovdje imali prve vikendice, nisu ni oni bili blesavi, guštali su tu pod palmama i borovima nedaleko od Pole. Mirno mjesto, baš za odmor.

Teslin rođak sam napravio auto

I naziv mjesta lijepo zvuči – Valbandon, iako u prijevodu vala abbandonata znači napuštena i obrasla uvala, o tome u praksi ni riječ. Sve je puno ljudi i života.

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

– Neki će reći da smo mi samo spavaonica, kao što su nekad govorili za Novi Zagreb, jer mnogi od nas rade u Puli i Fažani, ali tome nije tako! Živahno je u mjestu, pogotovo ljeti. Uostalom, svi uvijek spominju Fažanu, a nas je ovdje više nego susjeda – pričaju Valbandonci.

Forte mjestu daje Kamp Bi Village, s četiri zvjezdice, a u kojem je sve u znaku brojke 4. Na više je od 40 ha, a prima 4400 gostiju.

Jedan od mještana kojeg svi znaju je i Nenad Devetak, izumitelj koji je čak i daljnji rođak Nikole Tesle, baka se prezivala Tesla, a sam je s ocem kojeg zovu Grumf jer voli izazove, ni iz čega stvoriti nešto, napravio električni automobil. Od benzinca Tica – električni Tico. Genijalci.

 

– Mnogi Valbandonci su se doselili. Evo moj je otac s majkom bježao na motoru što dalje od djeda, majčina oca, koji nije prihvaćao njihovu vezu. I u Valbandonu su 1969. počeli graditi kuću. Ne znam jesu li i drugi bježali, ali mjesto je puno došljaka, svi su vrlo tolerantni, ima nas sa svih strana – priča Devetak.

U mjestu je oduvijek i – sigurno, jer policajci tu desetljećima ljetuju u svom odmaralištu, pa se rijetko tko usudi nešto petljati sa zakonom.

– Zadrani tvrde da je kod njih najljepši zalazak sunca, ali pogledajte naš, preko puta su Brijuni, pa nije loše – govore na plaži.

Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Sjete se i anegdote.

– Kod velikih kiša na susjednoj se livadi tu u Valbandonu stvaralo jezero, veličine možda onog malog na zagrebačkom Jarunu. I kako bi upozorili na to, mi smo iz štosa napravili regatu na livadi. Šest jedrilica, onih malih, natjecalo se u lokvi na livadi, i otada je problem riješen! Eto, mi smo i usred mjesta jedrili – govore pa se sjete mladosti:

– Kad bi Tito dolazio na Brijune, svako bi se malo zatvarala cesta bez obzira koji bi političar ili predsjednik ovuda prolazio, a mi smo kao osnovnoškolci mahali sa zastavicama. I u to doba, zato je kod nas turizam i kasno krenuo, ovaj je kraj ipak bio – miran. Čuvali su ga, kako smo preko puta Brijuna, od prevelikog broja turista. Tako da je u našem kraju turizam relativno nov pojam. Prve goste počeli smo primati 1980-ih, tu i tamo imali smo apartmane, a bili smo sretni ako bi u sezoni imali tri tjedna goste. Jako su nas voljeli Česi, njima je ovdje odgovaralo jer su cijene bile, što više nisu, jeftinije nego drugdje na obali. I tada su apartmani počeli nicati. pomogao nam je i kamp, koji je reklamirajući se od početka ovog stoljeća ipak skrenuo pozornost da i mi u Valbandonu spremno čekamo turiste – govore mještani.

Sve nadohvat ruke

Cijene apartmana su od 70 do 150 eura, fešte su ovdje česte, pogotovo Rimski Valbandon i Valbandon ispod črpinje (peke). Piju se i dobra vina, pogotovo ona susjeda vinara Marčete. Puno je i restorana, od Valbandona, Alla Beccaccije, Rossignola sve do Navette, a i za noćni život vrlo je lako otići do susjedne Pule, moglo bi se zapravo i pješice. U Valbandonu je sve nadohvat ruke, no plaža im je najveći adut.

Gostoljubivost i susretljivost 9

Čistoća i urednost mjesta 9

Plaže 10

Raznolikost smještaja 9

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Sadržaji za djecu 9

Događanja 8

Opskrbljenost 8

Autohtonost 8

Opći dojam 8

Ukupna ocjena: 87

Pomer 89

Valbandon 87

Metajna 85

Trget 81

Lukovo 79

Ika

Selce

Bakarac

Omišalj

Veli Lošinj

Dajla

Mandre

Vrsi

Vrgada

Kožino

Tribanj

Prvić Luka

Pirovac

Tribunj

Jadrtovac

Rogoznica

Podgora

Okrug

Stobreč

Zaostrog

Zaton

Komarna

Viganj

Drače

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:58 14.07.2023.

"Kad bi Tito dolazio na Brijune, svako bi se malo zatvarala cesta. No i tada ovaj je kraj ipak bio – miran" Sto je autor htio reci?

PV
prcko.vita
10:49 14.07.2023.

Nekad se to zvalo pedofilija, ali dok je drug Tito oženio dijete od 13 godina onda je to bilo normalno. Na Brijune je išao da može u miru i daleko od pogleda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije