stupovi talijanskoga vinarstva

Vina Frescobaldi traju već 700 godina, u legendarnoj Toskani

frescobaldi vino
Foto: Julio Frangen
1/5
24.11.2016.
u 11:50

U Akademiji vina gostovala je slavna vinarija Frescobaldi, čija se vina odnedavna distribuiraju i u Hrvatskoj; ta je drevna obitelj najveći vlasnik toskanskih vinograda

Talijansko vinarstvo u svjetskom je vrhu, i po površini vinograda i po količini vina, a i po ugledu. Vinarija Frescobaldi jedan je od njegovih stupova.

Iza vinarije tisućljeće je povijesti, 700 godina proizvodnje vina, i to u legendarnoj Toskani! Ta drevna obitelj posjeduje 11 vinarija, ima više od 1200 hektara vinograda, a imaju više od 80 uvoznika širom svijeta. Njihovih šest vinarija na najboljim je toskanskim apelacijama, DOC i DOCG.

Foto: Julio Frangen

Tvrtka Acrobat prije nekoliko mjeseci postala je ekskluzivni distributeri vinarije Frescobaldi, a u povodu toga u zagrebačkoj Akademiji vina upriličili su za sommeliere i novinare premijerno predstavljanje i kušanje njihovih vina. Degustaciju i upoznavanje s vinarijom Frescobaldi vodila je šarmantna Elena Capobianco, njihov izvozni regionalni menadžer. Dominiraju dakako crna vina; predstavljena je i Tenuta Castiglioni, gdje je i počela priča prije 700 godina, u famoznom Chiantiju. Kušano je vino Castiglione Chianti '15, 13 %, mješavina 80 posto sangiovesea te merlota. Vino je još mlado, svježe, vrlo voćno – trešnja, višnja.

Ta drevna obitelj posjeduje 11 vinarija, ima više od 1200 hektara vinograda, a imaju više od 80 uvoznika širom svijeta

Degustacija je ipak počela s bijelim vinom, Pominom Biancom '15, sa 12,5 % alkohola, vinarije Castello Pomino, mješavina chardonnaya i bijelog pinota. Ugodno, pitko, svježe, cvjetno-voćno, lagano, elegantno, razigrano…Pomin je jedna od najmanjih lokacija, a Frescobaldiji su najveći vlasnici toskanskih vinograda. Iz Castella Nipozzano stigla je mješavina sangiovesea, crne malvazije, colorina, merlota i caberneta sauvignona, Nipozzano Riserva, '12, 13 % alkohola. Duboko je to, slojevito, kompleksno vino; po tamno crvenom je voću, borovnicama, osjete se začini, crni papar; još je svježe.

Foto: Julio Frangen

Brunello je pak posebna priča, iz Montalcina, GastelGiocondo, '11, 14,5 %; sve je dakako sangiovese. Odlično! Raskošno, diskretan elegantan miris koji se širi, razvija; u ustima bogat, dubok; tamno cvijeće, voće, višnja maraska…U završnici opet Nipozzano, Mormoreto '12, 14 %, cabernet sauvignon i franc, merlot i petit verdot. Erupcija finih mirisa i aroma, likerski štih, u ustima umireno…vrlo kompleksno, osjeća mu se snaga ali alkohol ne strši…

Nakon kušanja pokazan je Coravin, inovativni proizvod koji omogućava rastakanje boce vina bez vađenja čepa, a bila je poslužena i Arteška voda 22, iz velikih dubina, koja je zbog niskih minerala i optimalne količine kalcija i fluora dragocjena u kušanjima vina, a podrijetlom je iz Rioje; čitave godine teče pod temperaturom od 22 C.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije