'Oćemo jednu bračku pizzu? – kroz smijeh će Luka Mijalić pokazujući nam konačno slobodan stol na terasi tik uz plažu u uvali Lozica.
Buffet pizzeria Punta njegove obitelji jedini je na potezu do Rogoznice i radi punom parom. Nasuprot su otoci Mala i Velika Smokvica. Na ovom potonjem svojedobno se odmarala obitelj Todorić. Još bliže Punti nalazi se nenastanjeni otočić Lukvenjak, vidi se i svjetionik Mulo na istoimenoj hridi. Do Visa i Jabuke udaljenost je jednaka, po 45 milja.
– Znaš li kako se radi bračka pizza? – pita Luka, odmah nam diktirajući recept.
– Uzmeš tisto za pizzu i prepoloviš ga. Staviš svega 20 posto sira u odnosu na količinu koju bi stavija na drugu pizzu, ostale sastojke isto prištediš. I dobiješ lipo tanku i finu pizzu – objašnjava.
Uz jednu bračku, naručili smo i pržene krumpiriće, pomalo salate od hobotnice, prženih lignji i krumpir-salate, što nam je Luka donio na drvenoj dasci, uz masline i ukiseljeni divlji motar iz kućne radinosti Mijalićevih. I tako, imali smo svega po malo, ukupno i više nego dovoljno. Za hobotnicu i lignje smo pretpostavili da će biti dobri pa tu i nije bilo iznenađenja, bračka nas je iznenadila odličnim okusom.
A Luka je uhvatio malo vremena da nam kaže kako se sezona na ovome području produžila, apartmani njegove obitelji koji se nalaze u kući iznad Punte puni su. Poljaci i Česi najbrojniji su gosti i dobri potrošači. Govorio je Luka malo i o plažama, istaknuo da ih ima raznovrsnih – od divljih do nudističkih. A onda je odjurio dalje raditi, ostavljajući nas da uživamo na terasi uz čašu odličnog pelješkog rozea i pogled na otoke na koje Todorići više ne dolaze.
OCJENE
Izbor i kvaliteta jela (do 50 bodova) 46
Izbor i ponuda pića (do 15 bodova) 13
Posluga i ljubaznost (do 10 bodova) 10
Dojmovi i prostor (do 20 bodova) 20
Ukupnost ponude (do 5 bodova) 5
Ukupno 94
Znači, bračka pizza je polovica sa manje priloga. Hehehe daj mi dve