Važno je kada

Za stol prije mraka - ponoćni zalogajčići ozbiljno oštećuju zube

restoran
03.06.2010.
u 13:53

Jedenje noću, kad je usna šupljina najsuhlja i kad se svaka hrana duže zadržava u ustima, poručuju stručnjaci, izaziva slične efekte kao kad se jedu šećer, kisela jela i pića

 Ponoćni zalogajčić može nanijeti ozbiljne štete zdravlju zubi, upozoravaju danski stručnjaci. Analizirali su zdravstvene kartone 2.217 pacijenata i ustanovili kako je ukorijenjena navika da se nešto pojede kasno noću povezana sa znatno povećanim rizikom od gubitka zubiju. Naravno, u ovisnosti od vrste hrane koju se jelo.

 Inače, od 2.217 pacijenata njih osam posto noću - poslije večere ili tijekom noćnih buđenja - pojede čak četvrtinu ili više od dnevne količine hrane. I tako najmanje dvaput tjedno, donosi BBC online.

 Jedenje noću, kad je usna šupljina najsuhlja i kad se svaka hrana duže zadržava u ustima, poručuju stručnjaci, izaziva slične efekte kao kad se jedu šećer, kisela jela i pića. Istraživanje tijekom kojeg se sudionike promatralo u razdoblju od šest godina pokazalo je da noćno jedenje više utječe na gubitak zubiju nego neki drugi rizični faktori poput godina, pušenja ili učestale konzumacije šećera i ugljikohidrata.

 Stomatolozi, dakako, ne računaju da mogu natjerati svoje pacijente da prestanu s noćnim obrocima, ali vjeruju da ih treba učiniti svjesnima rizika koji uz tu naviku ide. A da bi se štetu umanjilo potrobeno je, poručuju stručnjaci za zdravlje zubiju, zube četkati vdaput dnevno fluoridnim zubnim pastima, s tim da drugo četkanje dolazi neposredno prije spavanja. A kad je moguće, savjetuju, sat vremena prije lijeganja u krevet i posljednjeg pranja zubiju toga dana dobro je konzumirati samo vodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije