Za gubitak težine i prevenciju kardiovaskularnih bolesti potrebno je biti na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, zaključak je to istraživanja provedenog na Sveučilištima Tulane, Kaiser Permanente i Johns Hopkins u SAD-u.
Istraživački tim proveo je istraživanje s namjerom da doznaju na koji način prehrana s malo ugljikohidrata djeluje na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, a za što dosada nije bilo dovoljno podataka, piše Yahoo.
Sudionici su podijeljeni u dvije skupine od kojih je jedna bila na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, manje od 40 grama na dan, a druga skupina bila je na dijeti s niskim udjelom masnoća. Istraživači su provjeravali zdravstveno stanje sudionika nakon tri, šest i 12 mjeseci.
Sudionici iz prve skupine, odnosno oni na prehrani s manje ugljikohidrata izgubili su u prosjeku oko 3,5 kilograma i mnogo više nataloženih masnoća od onih u drugoj skupini. osobe koje su duže vrijeme bile na prehrani s mane ugljikohidrata imali su i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog snižene razine masnoće u krvi.
Osobe koje su bile na dijeti sa smanjenim udjelom masnoća, izgubile su pak više masnih naslaga u području trbuha nakon razdoblja od tri i šest mjeseci, dok se ta razlika gotovo potpuno izgubila nakon godinu dana u usporedbi s prvom skupinom.
>>Zaboravite na mediteransku prehranu, ovo je dijeta uz koju kilogrami brže idu dolje
>>Što jesti? 9 stvari koje morate znati o masnoćama