I u Istri je, kažu poznavatelji tradicije iz tog kraja, sve ostalo isto. I njima je promjena donijela milostivost prema životinji, ali nož je i dalje glavno oružje za sve što slijedi.
Uvijek je gazda onaj koji najbolje zna što se i gdje reže. Odgovoran je to posao, treba dobro paziti da se pravilno odvoji panceta, žlomprt, pršuti i drugi dijelovi, jer se baš sve može iskoristiti. Na poluotoku koji njeguje tradiciju svinjokolje i proizvodnje prvog našeg međunarodno priznatog i zaštićenog pršuta, recepti se nasljeđuju, ne mijenjaju se puno s godinama, nijanse su samo u začinima. Pomodarstvo tu nije unijelo velike promjene jer upravo jednostavnost u pripremi specijalitet od svinje čini poslasticom.
Za istarske kobasice ‘po starinski’ treba vam 10 kilograma mesa u koje se dodaje 180 g soli, 20 g papra, 120 g češnjaka, 4 dl bijelog vina, 4 lista lovora. Jedno od poznatijih istarskih specijaliteta koji se pripremaju na kolinju je zarebnjak, ombolo ili žlomprt.
Recept za slasne istarske kobasice pronađite u novom broju magazina Slano&Slatko!
>>Blagdani počinju uz Slano&Slatko
>>Tomaž Kavčič: Kulinarstvo nije poziv, to je život