Istraživanje

Zašto ste možda stalno umorni? Možda se premalo seksate ili jedete tjesteninu za ručak

Shutterstock
19.08.2024.
u 20:45

Nije neobično da se nakon dugog radnog dana vratite kući i sve što želite je zavući se u krevet, no konstantan umor, razlog je za brigu...

I dok nedovoljno sna, stresan dan i nepravilna prehrana mogu utjecati na količinu energije koju imamo, stručnjak je otkrio i druge uzroke za koje možda niste čuli. Znakovi umora manifestiraju se različito kod svake osobe, kod nekih to mogu biti promjene raspoloženja i magla u mozgu, a kod drugih vrtoglavica i zamagljen vid, piše Lad Bible. Evo što biste trebali izbjegavati tijekom dana kako biste se osjećali energičnije...

Ne vježbate: Dok previše fizičke aktivnosti može biti iscrpljujuće, premalo vježbanja također može uzrokovati umor. Dr. Ross Perry, liječnik opće prakse i medicinski direktor kozmetičkih klinika Cosmedics, rekao je za The Sun: "To je zato što kada ne vježbamo mišiće, može doći do slabljenja mišićno-koštanog i kardiovaskularnog sustava, što nas može učiniti loše raspoloženima i depresivnima."

VEZANI ČLANCI: 

Vaše držanje nije ispravno: Pogrbljenost je nešto u čemu smo svi krivi, ali nismo svjesni kako to može utjecati na protok krvi. Smanjuje se količina kisika koja se dostavlja po tijelu, što nas čini iscrpljenima. Liječnik je dodao: "To je zato što postoji veza između boli u kralježnici i umora zbog mišića u leđima."

Tjestenina za ručak: Ugljikohidrati nisu pravi put ako želite biti manje umorni. Prema stručnjacima, unatoč tome što su ugljikohidrati 'hrana za energiju', zapravo nam je potreban zdravi balans svih triju makronutrijenata – proteina, masti i ugljikohidrata – kako bismo izbjegli umor.

VEZANI ČLANCI: 

Premalo se seksate: Nema ništa bolje od odličnog sna da se probudite osvježeni, ali nedostatak seksualne intimnosti ide ruku pod ruku s umorom. Matt Durkin, stručnjak za zdravlje i prehranu u SCI-MX-u, rekao je za The Sun: "Hormoni poput prolaktina i oksitocina se oslobađaju tijekom seksa i pomažu u poticanju mirnog sna."

Dugo sjedenje: Ako imate posao koji zahtijeva puno sjedenja za stolom, to bi moglo uzrokovati da se osjećate prilično umorno. Durkin je rekao: "To je zato što dugotrajno sjedenje može utjecati na vaše držanje, metabolizam i uzrokovati probleme s protokom krvi."

VEZANI ČLANCI: 

Pijenje gaziranog pića svaki dan: Gazirana pića, slatkiši, kruh i kolači mogu vam pomoći da trenutno dobijete prijeko potrebnu energiju - ali ta energija ne traje dugo. Nakon toga dolazi do naglog pada šećera u krvi, što uzrokuje da se osjećate umornije nego inače. Andy Daly, nutricionist kod Dr. Davida Jacka, rekao je: "Ovo potiče ciklus skokova i padova energije, što na kraju vodi do iscrpljenosti."

Pijete previše kave: Nema ničeg boljeg za pripremu za dan nego šalica kave ujutro, ali stručnjaci kažu da ljubitelji kave mogu imati problema. Kava djeluje kao privremeni energetski poticaj. Daly je rekao: "Kava stimulira oslobađanje adrenalina, što dovodi do privremenih energetskih skokova. S vremenom to može uzrokovati adrenalnu iscrpljenost, pridonoseći umoru.”

VEZANI ČLANCI: 

Ne hranite svoja crijeva: Voće i povrće je ono što trebate za brigu o svojim crijevima, na kraju krajeva, ljudi ih zovu vašim drugim mozgom! Tijelu je potrebna raznolika količina različitih hranjivih tvari kako bi ostalo energizirano. Ruth Jamieson, stručnjakinja za hormone, rekla je: "Neravnoteža u crijevnoj flori, crijevna propusnost ili probavni poremećaji mogu narušiti apsorpciju hranjivih tvari i pridonijeti umoru jer tijelo ne dobiva hranjive tvari potrebne za proizvodnju energije."

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ve namirnice ujutro je bolje izbjegavati

Ključne riječi

Komentara 1

NE
NervozniPoštar
21:30 19.08.2024.

Još gore je tjesteninu jesti za večeru. To me svaki put obori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije