MUČENIK IZ TOVARNIKA

Europskim biskupima poslan roman o smrti svećenika I. Burika

ivan burik,portal
Goran Ferbežar/PIXSELL
16.02.2013.
u 09:44

Ivan Burik, koji je nakon što su mu partizani ubili oca, kao 16-godišnjak prošao havlariju Bleiburga, jedini je svećenik ubijen u Domovnskom ratu i jedan od rijetkih koji je ostao sa svojim vjernicima u okupiranim mjestima

Udruga dr Ante Starčević iz Tovarnika ovih je dana na adrese predsjednika biskupskih konferencija 30 država Europe poslala na talijanski preveden roman Nade Nekić "Burik" koji opisuje mučeničku smrt tovarničkog svećenika Ivana Burika koji je ubijen u župnom dvoru 8. listopada i pokopan s ostalim mještanima u skupnu grobnicu.

Burik, koji je nakon što su mu partizani ubili oca, kao 16-godišnjak prošao havlariju Bleiburga, jedini je svećenik ubijen u Domovnskom ratu i jedan od rijetkih koji je ostao sa svojim vjernicima u okupiranim mjestima. Upamćen je po uzornom svećeničkom životu i hrabrom držanju 1991. ostajući uz svoje desetkovano pučanstvo u Tovarniku.

- Udruga dr Ante Starčević godinama se trudi osvjetliti njegov lik. Snimili smo film o njemu u režiji Jakova Sedlara kojega smo prije dvije godine zauzimanjem vrhbosanskog nadbiskupa VInka Puljića, darovali danas odlazećem papi Benediktu XVI. Objavili smo i niz pisanih dokumenata o njegovu životu i zaslugama za crkvu poput zbirke dokumenata Svjedoci života i smrti Ivana Burika i Zbornika sa znanstveno-stručnog skupa njemu posvećenog. Darovanjem romana 30-torici predsjednika biskupskih konferencija želimo pobliže upoznati crkvene dostojanstvenike s Domovinskim ratom i stradanjem velečasnog Ivana Burika - kaže Antun Ivanković, predsjednik i začetnik svih akcija tovarničke Udruge dr Ante Starčević.

- Tovarnik strpljivo čeka svoga blaženika kojem se moli, jer njegova je mučenička smrt ostavila trag usrcima pobožnih vjernika, a naša Udruga također moli i prinosi njegov život i smrt na dar za Vječnost - kaže Ivanković.

>>Sjećanje na župnika Ivana Burika i 663 mučenika Crkve

Komentara 2

LI
lietuva
10:05 16.02.2013.

Havlariju?! Autor je očito pomiješao riječi kalvarija i havarija.

LI
Livi
10:46 16.02.2013.

Nazalost, nasljednici partizanskih "petokrakasa" nastavili su svoje djelo iz Drugog svjetskog rata jer su znali da ih nece stici nikakva kazna. Nakon odvodenja i smaknuca 66 hercegovackih fratara (o cemu su komunisticki humanisti 6o godina sutili, a prenaglasavali ulogu jedinog odmetnutog fratra Filipovica u Jasenovcu), nastavili su ubijati svecenike. Nije se ni spominjalo kako su u Banjaluci (u kojoj nije bilo rata) nakon silovanja sestre Cecilije i ubojstva svecenika Filipa Lukende spalili ih u Crkvi u Presnacama. Za to djelo "srpske humanosti" nitko nije ni optuzen ni osuden.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije