BORBA ZA POLUFINALE

Englezi obasuti kritikama uoči četvrtfinala. Ili će početi igrati, ili će se ponovo osramotiti

Euro 2024 - Round of 16 - England v Slovakia
Foto: John Sibley/REUTERS
1/5
06.07.2024.
u 16:00

Moramo se vratiti mentalitetu koji smo imali prije utakmice sa Slovačkom, mentalitetu u kojem moraš dati sve što je potrebno za pobjedu. Moramo biti spremni kopati duboko kako bismo došli do pobjede, govori Gareth Southgate

Preostale su nam još dvije četvrtfinalne utakmice na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a dvoboj drugog polufinala turnira doznat ćemo danas. U prvom dvoboju dana u 18 sati sastaju se Švicarska i Engleska, a u kasnijem terminu u 21 sat na rasporedu je posljednji četvrtfinalni dvoboj između Turske i Nizozemske.

Xhaka među najboljima na Euru

Unatoč tome što su obje momčadi osigurale plasman u četvrtfinale, Švicarska i Engleska u različitim raspoloženjima ulaze u dvoboj u Düsseldorfu. Dok je Švicarska fantastičnom i uvjerljivom izvedbom bez ikakvih upitnika i dvojbi svladala branitelja naslova Italiju, Englezi su se u petoj minuti sudačke nadoknade "škaricama" Bellinghama spasili od ispadanja protiv Slovačke, a potom uspjeli doći do pobjede u produžecima. Uzevši u obzir kvalitetu protivnika iz osmine finala, nije ni čudo da su Švicarci u pozitivnijem ozračju.

– Igrali smo protiv Njemačke i bili smo dobri, igrali smo protiv Italije i bili smo dobri, zašto ne bismo mogli pobijediti i Englesku? U jako smo dobrom raspoloženju. Velik je izazov ispred nas i siguran sam da je moja momčad spremna ući u veliku borbu protiv Engleza – rekao je izbornik švicarske reprezentacije Murat Yakin.

GALERIJA Ronaldu se ovo nije nikad dogodilo. Fotografije s Eura proganjat će ga zauvijek

Euro 2024 - Round of 16 - England v Slovakia
1/78

S druge strane, narativ oko engleske reprezentacije žestoko je kritičan. Svjestan je toga i izbornik Gareth Southgate.

– Moramo se vratiti mentalitetu koji smo imali prije utakmice sa Slovačkom, mentalitetu u kojem moraš dati sve što je potrebno za pobjedu. Moramo biti spremni kopati duboko kako bismo došli do pobjede.

Što se kadrovskih situacija tiče, jedini izostanak u engleskoj reprezentaciji je onaj stopera Marca Guéhija zbog žutih kartona. U Engleskoj mnogi vijećaju hoće li se Southgate odlučiti prebaciti na igru s trojicom ili četvoricom u zadnjoj liniji, a za mjesto umjesto Guéhija figuriraju stoper Aston Ville Ezri Konsa ili branič Liverpoola Joe Gomez.

– Jako smo naporno radili kako bismo se prilagodili igrati protiv momčadi koja stoji s tri stopera u zadnjoj liniji – rekao je prvotimac engleske Kieran Trippier.

Švicarska će vrlo vjerojatno ostati nepromijenjena u odnosu na susret protiv Italije, u 3-4-3 sustavu. Velik broj igrača, poput Akanjija, Aebischera, Vargasa i N'Doyea, pružio je sjajne igre, ali apsolutni vođa i general ove momčadi je Granit Xhaka, koji igra briljantan turnir i jedan je od glavnih kandidata za najboljeg igrača Eura, ovisno o tome koliko Švicarska daleko ode.

– Granit Xhaka i Remo Freuler jako su dobri i svestrani veznjaci. Odlično koriste loptu kad im je u nogama, iznimno su borbeni, imaju lidersku crtu, a znaju i otići naprijed i zabiti gol. Oni su ključ onoga kako Švicarska igra – rekao je engleski izbornik Southgate.

Golijade Nizozemske i Turske

Nakon što Englezi i Švicarci odigraju svoj dvoboj, navečer će se u Berlinu na Olimpijskom stadionu sučeliti Nizozemska i Turska, momčadi čiji su međusobni susreti u posljednje vrijeme iznimno nepredvidivi. Primjerice, u posljednja četiri ogleda Nizozemci su slavili samo u jednom, najrecentnijem, ali bila je to dominantna 6:1 pobjeda 2021. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. U tri dvoboja prije toga Turska je upisala dva slavlja (4:2 i 3:0), dok je jedan susret završio remijem 1:1. Budući da je u ta četiri posljednja ogleda palo čak 18 pogodaka (4,5 po utakmici), možemo očekivati ljepoticu četvrtfinalne faze.

Nizozemci i njihov izbornik Ronald Koeman u susret ulaze bez kadrovskih poteškoća, dok izbornik Turske Vincenzo Montella neće moći računati na čak tri svoja igrača; na Orkuna Kokcua i Okaya Yokuslua zbog žutih kartona te na dvostrukog strijelca u 2:1 pobjedi protiv Austrije Meriha Demirala, koji je suspendiran zbog proslave pogotka ultradesničarskim pozdravom. Vrijedi dodati da su po kladionicama Nizozemci izraziti favoriti u ovom dvoboju.

Komentara 1

18
188
16:42 06.07.2024.

Nikog ne zanima taj nogomet. Pišite malo o drugim sportovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije