Plaće

Hrvati s najvećim plaćama: Modrić još nije stigao Nemšića

modricinemsci
Foto: VL
1/7
31.05.2010.
u 19:23

Ne računajući dobit od dionica i poslovanja tvrtke, Hrvat s najvećom plaćom direktor je ruskog VimpelComa.

Doba je recesije, ljudi sve teže žive, sve teže vraćaju kredite, životare spajajući kraj s krajem. I lijepo je što Luka Modrić ne želi da se piše o novcu koji će zarađivati prema novom ugovoru u Tottenhamu, no kod nas svi vole malo zaviriti u tuđu novčarku.

Skrivaju bogate bonuse

Osobito u onu u kojoj se ima što za vidjeti, a da to nije rupa na dnu. Luka se ne mora stidjeti svoje zarade, kao ni svi oni koji pošteno zarađuju svoj novac. A k tome, iako je dobio obilno povećanje plaće prema kojem će zarađivati 4,9 milijuna eura na godinu, nije postao najbolje plaćeni Hrvat.

Šije ga Boris Nemšić, i to za više od milijun eura godišnje. On je ostavio 1,4 milijuna eura godišnje plaće u Telekomu Austrija te otišao u ruskog telefonskog operatera za godišnju plaću od šest milijuna eura.

Kod privrednika u Hrvatskoj nominalno prednjači predsjednik uprave HT-a Ivica Mudrinić koji ima plaću od 2,2 milijuna kuna godišnje. No, ne zna se koliko zapravo zarađuju čelnici banaka u nas.

Plaću imaju od 70 do 90 tisuća kuna, ali tu nisu uračunati bonusi koji su kod nekih predsjednika uprava banaka išli i do 50 milijuna kuna! K tome, brojni naši dobrostojeći gospodarstvenici imaju i dionice pa i tu mogu zarađivati na dividendama. Tako je Nemšić do zarade od 1,4 milijuna, dok je bio u Austriji, stigao i zahvaljujući dividendi od 320.000 eura.

Seve za doček 80.000€

Nogomet, košarka, rukomet još se zaradama i mogu uspoređivati prema načinu prihoda jer tu novac od privatnih sponzora (kod naših sportaša) nije velik. Za razliku od Beckhama, koji više zarađuje od sponzora nego što ima plaću, naši nogometaši tu nemaju značajnijih prihoda.

No, u nekim su sportovima, kao u tenisu, sponzori ključni. Goran Ivanišević zaradio je gotovo 20 milijuna dolara od turnirskih nagrada, ali mnogo je više zaradio od sponzora, a tu su i razne garancije. I zato je takve sportaše teško uspoređivati s nogometašima. Teško je uspoređivati i naše estradne zvijezde, popularne manekenke.

Prije svega zato što se ne zna koliko imaju nastupa, koliko novca dogovore za pojedini nastup. Koliko znamo, Severina, naša najpopularnija pjevačica, za nastup dobiva između sedam i deset tisuća eura. Ali, koliko nastupa mjesečno ima znaju samo ona i njezin menadžer.

A još je teže ući u trag nastupima u susjednim zemljama, gdje se nerijetko plaća "na ruke". A posebni nastupi i posebno se plaćaju. Pa se tako pisalo da je Seve za doček Nove godine u Makedoniji lijepo zaradila. Kumanovo je navodno ostalo 'kraće' za 80.000 eura.

Naši nogometaši nemaju značajne prihode od sponzora, za razliku od tenisača

Vlasnici tvrtki nepoznata priča

Sigurno da bolje od navedenih zarađuju vlasnici velikih tvrtki. Ivica Todorić sa svojim Agrokorom zacijelo ima lijep prihod, ali to je nepoznanica, kao i kod Emila Tedeschija u Atlantic grupi. U kojoj, primjerice, potpredsjednika plaća oko 50.000 kuna mjesečno.



Ključne riječi

Komentara 19

OB
-obrisani-
20:14 31.05.2010.

kaj to tebe muci koliko mamic dobiva, da nije bilo mamica nebi bilo ni modrica

CU
cunt
20:35 31.05.2010.

jedva čekam da počme SP ovaj put so sigurno mi sa brazilom u finalu

ME
mellifera196666
20:05 31.05.2010.

A koliko mjesećno dobiva Mamić od Modričevih novaca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije