Tek-von-do

Karaula uzeo postolje na 21. rođendan, počastili ga nulericom!

karaula (1)
Foto: Dražen Brajdić
1/10
05.05.2012.
u 18:26

Martina Zubčić izgubila je medalju doslovce u posljednjoj sekundi borbe s Mađaricom Kotsis.

Točno na svoj 21. rođendan, Tomislav Karaula (63 kg) osvojio je medalju (broncu), treću hrvatsku, na Europskom prvenstvu u Manchesteru. Član zagrebačke Dubrave nanizao je Litavca Korotkova (15:1), a potom favorizirane suparnike i nositelje Šveđanina Ashna (5:3) i u četvertfinalu Nizozemca Zahrija (11:10).

- Nikad se nisam borio na rođendan, a kamoli nešto osvojio. Ovo mi je uspjeh karijere, prva medalja na velikim natjecanjima - kazivao je Tomo.

Karaula je potom imao priliku prirediti i senzaciju i ući u finale, no izgubio je u polufinalu od Grka Vasileiosa sa 11:13. Svjestan koliko je bio blizu, požalio se:

- Ljut sam na suca, on je odlučio borbu. Sudio je suparniku neke dvije dvojbene glave, a to je šest bodova. Napunio me opomenama, imao sam ih sedam i da sam zaradio još jednu bio bih diskvalificiran. A s tom prijetnjom nisam mogao raditi taktički ono što sam htio. No, s medaljom u ovakvim uvjetima ja sam prezadovoljan.

Sretan je bio i zbog posebnog poklona kojeg su mu na pobjedničkom postolju dodijelili reprezentativni kolege. Kad je vidio Jarlonija kako mu u tom svečanom trenutku prilazi, nije znao što se događa. A Stipe je iz ruksaka izvadio dres Manchester Cityja s brojem 3 i imenom Karaula.

- Mislio sam da je to poklon od organizatora, a onda sam vidio potpise svih mojih reprezentativnih kolega.

Nešto manje zadovoljan bio je muški izbornik Branimir Blečić:

- Da nas je satrao ne bih ništa rekao, no ovako ostaje žal za prilikom. Nažalost, sudac nas je natrpao opomenama.

Neposredno prije dodjele medalja na medaljaški podij istrčao je Stipe Jarloni što je brončanog Karaulu poprilično iznenadilo. Jarloni je probio protokol i donio rođendanski poklon reprezentativnih kolega - majicu Manchester Cityja s brojem tri, potpisom svih reprezentativaca i natpisom Karaula. Odmah nakon večere, u hotelu je došlo do ritualnog šišanja medaljaša na nulericu. Brico je bio Stipe Jarloni, a žrtva Tomislav Karaula. Sve to, uz salve smijeha, pratili su ostali članovi i vodstvo reprezentacije. Osvoje li medalju Grgić i Šarčević će u Zagreb također promijenjena osobnog opisa. (

Između četvrtfinala i polufinala, Tomislav je potrčao do drugog borilišta navijati za svoju klupsku kolegicu Martinu Zubčić (57 kg). A ona je u borbi za medalju (u četvrtfinalu) protiv Mađarice Kotsis (8:10) doživjela rijetko nesretan i tragičan poraz. Samo 35 sekundi prije kraja vodila je Zagrepčanka sa 8:3, a onda je primila udarac u glavu i dobila kazneni bod za 8:7. U posljednjoj akciji, na isteku vremena, Mađarica je zamahnula nogom, no činilo se da je sve gotovo. Hrvatski navijači već su proslavili pobjedu, Martina je već skočila u zagrljaj treneru Tomasu, no onda je jedan od sudaca tražio "instant replay" nakon kojeg je video sudac ustvrdio da je Mađarica poentirala nogom u glavu za 10:8.

Nakon tog filmskog preokreta, Martina je bila toliko utučena da nije bila u stanju dati izjavu. S obzirom da je poznajemo kao korektnu sportašicu koja ne izbjegava takvo što, nismo htjeli biti sadistični i iz nje cijediti njenu muku. Stoga je na prvu crtu novinarskih pitanja izašao izbornik Toni Tomas koji je za svoju štićenicu tražio riječi opravdanja:

- Prvog dana prvenstva, u nastupu Marine Sumić, nijanse su bile na našoj strani. Ovaj puta na suparničkoj. Po meni je možda prerano prestala raditi što je dovelo do šokantne završnice. Da je izdržala ritam prve dvije runde pobjeda ne bi došla u pitanje. Martina je puno ovakvih borbi i sama preokrenula i što prije ovo prihvati i ostavi iza sebe to će se lakše vratiti na pobjednički put. A po meni, da je pobijedila, otišla bi do finala. Zapravo, ona je bila kapacitet da ovdje osvoji zlato. Žao mi je što nije uzela medalju i zbog sustava financiranja sporta i sportaša u Hrvatskoj. Martina je bez medalje s velikih natjecanja već četiri godine.

U prethodnoj borbi, Martina je pobijedila svog bivšeg trenera i njegovu poljsku štićenicu (9:2). Milu Dabrowsku, kao i druge poljske borce, ovdje je vodio Korejac Hong Seung Ki, Martinin izbornik pri osvajanju olimpijske bronce u Pekingu.

U našoj ženskoj reprezentaciji samo je jedna mama, teškašica Ivana Žagar. Ona je zacijelo vrlo dobro znala kako se osjećala novopečena majka Sandra Šarić kad su joj u eter Radija Split i drugog programa Hrvatskog radija cure iz Manchestera otpjevale: "Pivaj svite, pukni puško, rodilo se muško". Naime, jedna od naših najboljih tekvondašica ikad (osam medalja s velikih svjetskih natjecanja), u jutarnjim je satima subote rodila sina Tina.

U nedjelju, posljednjeg dana Europskog prvenstva, nastupit će aktualna svjetska prvakinja Ana Zaninović (53 kg), Petra Matijašević (67 kg), Filip Grgić (68 kg) i Dean Šarčević (74 kg).

Komentara 3

KR
krillin
19:13 05.05.2012.

Koja štete Zubka tako je malo falilo :( Tomislavu čestitke sjajan je bio

JO
jolly
09:03 06.05.2012.

Bravo Karaula. Što se tiće Martine, ovo još nisam vidio. Zar smije sudac izvaditi karton i tražiti provjeru? Sreća da postoji DSN, jer HTV cijeli vikend nema sporta, a SPTV od olimpijskog sporta samo prenosi onaj najdosadniji (tenis).

KR
krillin
11:46 06.05.2012.

Ma taekwondo na SPTV ne postoji, najgore što je smisao postojanja SPTV-a prijenos sportova kao taekwondo(olimpijski sport,rezultati,pristojna baza natjecatelja i nema minutažu na HRT-u). Iako možda samo naš savez nema volje za takvo nešto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije