Maltežani zgroženi ponašanjem hrvatskih navijača

08.09.2005.
u 14:25

ZAGREB - Maltežani su zgroženi sinoćnjim divljanjem hrvatskih navijača u La Valleti na kvalifikacijskoj utakmici za SP 2006.

Najutjecajniji malteški dnevnik "Malta Independent", koji izlazi na engleskom jeziku, danas je objavio veliki tekst o tome, čiji je autor Henry Brincat. U naslovu je citirana izjava predsjednika Malteškog nogometnog saveza i člana Izvršnog odbora Uefe dr. Josepha Mifsuda, koji je kazao "Upropastili su nam feštu".

"Prije 440 godina Malta je izašla kao pobjednik iz turske opsade. Jučer je malteški nogomet bio pod opsadom od strane pojedinih hrvatskih navijača. Oni su dosad neviđenim nasiljem pokvarili našu feštu na stadionu Ta" Qali", kaže se u uvodu teksta.

Inače, na Malti je danas državni praznik, Dan pobjede.

"Malta Independent" piše da je na stadionu bilo oko 500 hrvatskih navijača, od kojih su većina bili mirni. Nakon posljednjeg sučeva zvižduka hrvatski su navijači počeli trgati sjedalice i bacati ih prema dijelu stadiona na kojem su bili domaći navijači i VIP loža. Jedna sjedalica pogodila je malteškog ministra komunikacija Censua Galeu, koji je lakše ozlijeđen. U opasnosti je bio i predsjednik Malteškog nogometnog saveza Joseph Mifsud, kojeg je zamalo pogodila jedna bačena sjedalica.

U sukob su se uključili i malteški gledatelji, koji su uzvratili hrvatskim navijačima istom mjerom, odnosno gađali ih stolicama. Čitava situacija mogla bi se opisati kao "Bitka sjedalicama". Ozlijeđenih je bilo na obje strane, no većina su bili Maltežani. Nekima je pomoć pružena u bolnici, piše "Malta Independent".

"Scene kojima smo jučer svjedočili ući će u maltešku nogometnu povijest kao najgore dosad. Na sreću, nisu ih uzrokovali malteški navijači. Bila je to noć sramote za hrvatske huligane, koji su očito bili razočarani time što im je tako mala nacija priredila najveći šok u njihovu životu", navodi "Malta Independent".

Malteški dnevnik navodi kako su hrvatske navijače čuvala samo tri policajca, te da im se oni nisu mogli oduprijeti. Prvi specijalci stigli su 40 minuta nakon završetka utakmice. Oni su hrvatske navijače pokušali smiriti uz pomoć suzavca. Nakon toga najborbeniji navijači su se povukli. Policija je navijače ispratila sa stadiona u malim grupama. Među njima su bili i članovi mlade hrvatske reprezentacije, koji nisu sudjelovali u izgredu.

Novinar malteškog lista navodi kako je uništeno oko 200 sjedalica.

Predsjednik Malteškog nogometnog saveza Joseph Mifsud bio je šokiran nemilim događajima na stadionu.

"Nitko nije mogao zamisliti ovakav scenario. Ništa nije upućivalo na to, na terenu je vladala sportska atmosfera. Trebao je to biti povijesni dan za malteški nogomet, a pogledajte što su nam učinili. Upropastili su nam feštu", izjavio je Mifsud, dodajući kako je sada na potezu Fifin povjerenik koji bi trebao izvjestiti o ovom incidentu.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije