Impresivne brojke

Otkrivamo Bjeličinu tajnu uspjeha, što Dinamo čini tako dojmljivim

26.10.2019.
u 11:38

Dinamo je u tri utakmice u skupini Lige prvaka protiv Manchester Cityja, Šahtara i Atalante primio samo četiri pogotka, a kad se pogleda cijela europska sezona, a plavi su u kvalifikacijama i skupini dosad odigrali devet utakmica, onda je samo šest primljenih pogodaka doista dojmljiv uspjeh

Brojne smo hvalospjeve napisali o Daniju Olmu, Mislavu Oršiću, Bruni Petkoviću... dečkima iz Dinama koji tresu suparničke mreže. I svaka im čast, stvarno igraju dobro, ali snaga Bjeličina Dinama zapravo je u defenzivi.

O tome dovoljno govori podatak da je Dinamo u tri utakmice u skupini Lige prvaka protiv Manchester Cityja, Šahtara i Atalante primio samo četiri pogotka, a kad se pogleda cijela europska sezona, a plavi su u kvalifikacijama i skupini dosad odigrali devet utakmica, onda je samo šest primljenih pogodaka doista dojmljiv uspjeh.

Poms opravdao dolazak

U skupini Lige prvaka Atalanta im nije zabila nijedan pogodak, Šahtar je zabio dva kao i Manchester City. Engleski velikan nedodirljiv je, primio je samo jedan pogodak, i to iz jedanaesterca u 5:1 pobjedi nad Atalantom, a plavi su primili manje i od Šahtara čija se mreža tresla šest puta, dok je Atalanta 11 puta kapitulirala.

U šest kvalifikacijskih utakmica Dinamo je primio samo dva pogotka, jedan od Ferencvarosa i jedan od Rosenborga.

Sve je to rezultat odličnog rada plavih, rada na defenzivi. Koju igraju svi, počevši od isturenog napadača, bio to Petković ili Gavranović, ofenzivaca kao što su Olmo i Oršić, a onda vezna linija s Ademijem i Morom radi strašan posao. Kad suparnik i dođe do opasne zone, plavi se jako dobro brane.

– Dinamo nam nije dao igrati, zaustavili su našu igru, očito je da je plava momčad kvalitetna i da pobjeda nad Atalantom uopće nije bila slučajna. A mi ćemo morati analizirati našu igru protiv Dinama, u Maksimiru moramo biti bolji – kazao je naš bivši reprezentativac Darijo Srna, sada zaposlen u Šahtaru.

I u pravu je, Dinamo je gotovo potpuno zaustavio brazilsku igru Šahtara, šteta što je ipak dvaput bio propustan, a znalci Šahtara to su iskoristili i ipak osvojili bod.

Tako dobra defenzivna igra Dinama nije slučajna, kao što nije ni ona ofenzivna, kao što nije ni dobra tranzicija plavih iz obrane u napad. No defenzivu su doveli na izuzetno visoku razinu pa su zbog toga i izluđivali i velikane iz Manchester Cityja koji nisu probili obranu Dinama 66 minuta, a drugi pogodak zabili su tek u sudačkoj nadoknadi kada se Dinamo otvorio.

Dakle, nije slučajno da Dinamo tako dobro igra obranu. Nije slučajno Nenad Bjelica inzistirao, kad je pregovarao o dolasku u Dinamo, na dvojici Austrijanaca, stručnjaku za fizičku pripremu Martinu Mayeru i majstoru za defenzivnu igru Reneu Pomsu.

Očito je to bio pun pogodak, Bjelica i Poms složili su defenzivnu igru, doveli je na izuzetnu razinu.

Nekadašnji Dinamo igrao je gospodski nogomet, ali bio je to i vrlo “svileni” nogomet. Ovaj Dinamo ne libi se raditi prekršaje, zarađivati i žute kartone.

Najmanje protiv Cityja

Srnine riječi da im Dinamo nije dao igrati imaju potvrdu i u podatku da je protiv njih napravio 21 prekršaj. Nijedna druga momčad u trećem kolu Lige prvaka nije napravila više prekršaja od Bjeličine momčadi.

U toj je utakmici Šahtar napravio samo osam prekršaja. U susretu s Atalantom noge nisu štedjeli ni Talijani ni Zagrepčani, i jedni i drugi napravili su po 19 prekršaja i to je bila jedna od utakmica s najviše prekršaja iako nam dojam uopće nije bio takav.

Najnježniji je Dinamo bio protiv Cityja sa samo 12 prekršaja, ali to je i razumljivo jer plavi nisu baš ni izlazili, da bi onda protunapade morali sprečavati prekršajima.

No zbog svoje jako dobro organizirane igre, zbog toga što svih 11 igra obranu, a onda iz nje odlično izlaze prema naprijed, dolaze i tako dobri rezultati, zato je Dinamo postao konkurentan i među klubovima Lige prvaka.

Ključne riječi

Komentara 10

PA
Pajkoslava2
11:53 26.10.2019.

kako brisete komentare da se ne bi primjetila vaša nesposobnost oko pisanja članaka. Ajde okej nepismenost. na to smo navikli, ali da napišete neistinu... znam da ćete me blokirat zbog ovoga i bas me briga... ali ovo postaje zabrinjavajuće... užas

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
11:49 26.10.2019.

tri???united?

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
11:48 26.10.2019.

uniteda????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije