Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.06.2024. u 17:22

Lako zaboravljamo da je Hrvatska ne tako davno gotovo redovito ispadala u grupnim fazama velikih natjecanja, pa čak i da se na neka nije ni plasirala

Hrvatska reprezentacija, nakon prva dva kola grupne faze Europskog prvenstva, ima jedan osvojen bod nakon poraza protiv Španjolske i remija protiv Albanije. Da, to je manji broj bodova nego što smo očekivali i priželjkivali, ali i dalje ništa nije gotovo. Pobjedom protiv Italije, prema statističkim izračunima vjerojatnosti, imamo 97% šanse proći u osminu finala Europskog prvenstva. Jedino neki ludi scenariji bi nas i s četiri osvojena boda odmaknuli od plasmana u nokaut-fazu natjecanja.

Moramo, međutim, govoriti i o tome kako reagirati ako do tog scenarija ne dođe, ako ne uzmemo puni plijen protiv Talijana i završimo svoj put u grupnoj fazi. Baš na spomen Talijana, njihova reprezentacija se uopće nije ni plasirala na posljednja dva svjetska prvenstva. Nadalje, nogometni velikan kao što je Njemačka nije uspio proći grupnu fazu na posljednja dva svjetska prvenstva. Reprezentacija koja nas je porazila u prvom kolu Eura, Španjolska, već više od deset godina nije u igri za medalje za velikim natjecanjima, a reprezentacija koju smo izbacili s posljednjeg Mundijala, Brazil, već gotovo deset godina nije u igri za medalje na svjetskim prvenstvima.

>> Ovako su izgledali mali vatreni prije nego su postali slavni. Neke od njih nećete prepoznati

Hamburg: Hrvastki igrači nakon  susreta Hrvatske i Albanije u 2. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
1/21

Poanta svih ovih podataka jest da reprezentacije koje imaju nedvojbeno veću povijesnu reputaciju te su im igrači na papiru jači u odnosu na Hrvatsku, a uz to imaju nedvojbeno veći bazen talenata između kojih mogu izabirati one najbolje, također imaju razdoblja u kojima nisu u samom vrhu. A u tom samom vrhu je s dvije medalje na posljednja dva SP-a bila Hrvatska, reprezentacija koja je po svim mjerljivim parametrima (ne misli se tu samo na renking Fife) bila oko desetog mjesta među najboljim svjetskim reprezentacijama. Moramo biti svjesni da je Hrvatska u posljednjih šest godina debelo premašivala stanje stvari na papiru i ne tome uvijek treba biti neizmjerno zahvalan.

Naravno da ćemo, kad rezultati i igra nisu u skladu s očekivanjima, suvislo te detaljno analizirati i govoriti što je bilo dobro, a što nije. To je na, kraju krajeva, sasvim prirodno i normalno jer bismo manjkom analize u nekoj mjeri pokazali da nam nije ni stalo, da nas apsolutno nije briga kako naša reprezentacija igra. Međutim, čak i ako ispadnemo iz skupine na ovom Euru, uistinu ni u najmanjoj mjeri nema mjesta pljuvanju i uvredljivim izrazima, a mnogi ne uspijevaju prepoznati razliku između suvisle analize i pljuvanja. Ne zato što je to nemoralno ili zato što bismo trebali nekog gledati isključivo prema starim zaslugama, nego ponajprije zato što takav način reagiranja jednostavno iza sebe nema nikakvog smisla ni logike.

Ne toliko davno Hrvatska je gotovo redovito ispadala u grupnim fazama velikih natjecanja, pa čak se na neka nije ni plasirala. To što su na nekim natjecanjima postignuti suludo dobri rezultati može nam dati nerealno visoka očekivanja, ali kad se ona ne ispune, nusprodukt ne treba biti uvredljiv govor. To naprosto nema smisla.

Komentara 10

Avatar rubinet
rubinet
17:47 21.06.2024.

Slažem se. Nema " mjesta pljuvanju i uvredljivim izrazima". Ali ima mjesta objektivnoj raščlambi. A ta je: Vatreni su prve dvije utakmice odigrali loše. Loše.

PA
pan-am
18:18 21.06.2024.

Pljuvanju u svakom slučaju nema mjesta ,tko pljuje ili mrzi repku ili ju nije gledao zadnjih 10 godina . Loši su ,kao da tog oni nisu sami svjesni ,žele ali nekad ne ide . Ništa dečki skupite glave ,odigrajte onako kako najbolje znate Hrvatska je uz vas kako god završilo ,sretno i uz Boziju pomoć idemo dalje ,ajmooooo Hrvatskaaaa.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
09:05 22.06.2024.

Dalić je reprezentaciju pretvorio u hajduk II i zato i igramo i prolazimo kao hajduk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije