Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ NJEMAČKE

Petković odlučan uoči Italije: Znamo što će raditi i gdje su im slabosti. Čekamo ih spremni

Neuruppin: Livaković i Petković an konferenciji za medije hrvatske nogometne reprezentacije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
21.06.2024.
u 17:30

"Mi smo muškarci, moramo ići dalje. Svima koji smo tu je u cilju da ostvarimo bolji rezultat. Nekad ispadne drukčije. Nekad smo igrali loše, a dobili, a izgubili one koje smo igrali dobro".

Hrvatska nogometna reprezentacija u ponedjeljak od 21 sat igra odlučujući susret 3. kola skupine B na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Suparnik vatrenima je Italija, aktualni europski prvak. Ovoga petka, dva dana poslije remija protiv Albanije prvi puta ćemo čuti i igrače. U četvrtak ujutro medijima se iz kampa u Neuruppinu obratio Zlatko Dalić koji je otkazao i jučerašnji trening naših reprezentativaca. Oni će trenirati večeras od 18 sati, a prije toga su, od 17.15 pred kamere i mikrofone izašli Dominik Livaković i Bruno Petković.

"S time što sam u mladim danima otišao u Italiju naučio sam puno toga. S vremenom i godinama puno sam naučio. Većina toga što smo trenirali je bila taktika. Puno tog se radi na treningu. Barem je jedan dio taktički. Koliko će biti bitno... Taktika jako puno pomogne. Pomoći će iskustvo igranja u Italiji. Imamo puno igrača koji imaju iskustvo igranja na najvišem nivou. Bitno je da svi pušemo u istu svijeću. Talijani su Albance izdominirali, ali bili su u bitno podređenom položaju protiv Španjolske. Bez obzira na rezultat, mislim da su Španjolci igrali bolju utakmicu nego s nama. Mi se moramo fokusirati samo na rezultat", rekao je uvodno Petković.

"Počeli smo s različitim obranama, ali sve to su kvalitetni igrači. No, pet golova primljenih u prve dvije utakmice nije ugodno, prvo meni, a onda i svima. Moramo poraditi na nekim segmentima i popravit ćemo to u sljedećoj utakmici", nadovezao se Livaković.

"Svaka utakmica na velikom natjecanju je kvalifikacijska. Sami ovisimo o sebi u toj utakmici i to je dobro. Što se njihovih igrača tiče, imaju stvarno kvalitetnu ekipu... Scamacca, Chiesa, Frattesi, to su kvalitetni igrači u dobrim klubovima. Treba ih dobro analizirati i pripaziti na njih", dodao je vratar vatrenih o snažnim protivnicima.

"Zahtjevi variraju od utakmice do utakmice. Sigurno da u određenom sustavu nekad izbornik procijeni da sam ja bolji izbor za tu utakmicu s obzirom na karakteristike. Poriv Albanije smo imali plan igre da će krila malo više napadati, a ja biti mantinela, koja traži lopte u međuprostorima", rekao je Petković.

"Imali smo peh, možete nazvati i lošijim ulaskom u utakmicu ili lošijim pristupom, da iz svake prve šanse primimo gol. Nakon toga je planove koje si imao teže provoditi jer krećeš iz deficita. Sve drukčije gledaš, nervozniji si, protivnik drukčije reagira... Nažalost, bez obzira na pehove, isključiva krivica je na nama i sigurno da smo ostali dužni", dodaje napadač i zaključuje:

"Što se tih velikih golova tiče, nije mi prioritet da bude Bruno Petković taj koji riješi utakmicu u ponedjeljak nego da Hrvatska pobijedi. Uvijek sam bio momčadski igrač i ja bih bio jako sretan da Ante Budimir zabije dva gola i da pobijedimo. Nemam nikakvih osobnih interesa. Naravno da bih volio da sam ja taj, ali jedini cilj mi je da prođemo dalje."

Osvrnuo se ponov na slabosti koje su azzurri pokazali u četvrtak protiv Španjolske. "Pokazali su Talijani određene deficite u svojoj igri. Bili su u jako podređenom položaju veći dio utakmice i sigurno smo vidjeli neke stvari koje bismo mogli implementirati u našu igru, a njima neće pasati. Nismo još detaljno analizirali. Imat ćemo dosta vremena da analiziramo gdje im možemo najviše naštetiti. Svjesni smo što nismo napravili i moramo biti maksimalno fokusirani na pobjedu. Iskustva u Italiji su dobra i loša. To je dio odrastanja i nisam ostavio veliki trag. Žao mi je što nisam, ali me je jako puno naučilo i dalo mi je vjetar u leđa. Nakon tog iskustva bio sam kompletniji igrač", kazao je napadač Dinama.

GALERIJA Brojni poznati na tribinama! Lijepa supruga izbornika Dalića vatrene bodrila u društvu sina

Neuruppin: Livaković i Petković an konferenciji za medije hrvatske nogometne reprezentacije
1/15

Livaković je komentirao svog talijanskog pandana Gianlugiija Donnarummu. Vratar je spašavao Italiju protiv Španjolske. Bez njegovih fantastičnih obrana rezultat bi bio bitno drugačiji, a Italija ne bi do samoga kraja mogla prijetiti izjednačenjem. "Bio je najbolji igrač zadnjeg Eura. Odličan je golman, mlad i sve najbolje o njemu", rekao je Livaković.

Bruno Petković se zatim osvrnuo na segmente u igri koji zaustavljaju hrvatsku reprezentaciju u sigurnijem napredovanju kroz grupnu fazu natjecanja. "Teško je to procijeniti iznutra. Većinu utakmice protiv Albanije bili smo u rezultatskom minusu. Jedan plan igre se dogovoriš i nakon deset minuta moraš sve promijeniti. Možda malo previše forsiramo i riskiramo jer gubimo. Promašeni pasovi, izgubljene lopte stvaraju nervozu i teško je igrati. Individualno moramo svi dati više iako na nikoga ne mogu uprijeti prstom da se ne trudi. Moramo možda pokazati, ne veće zajedništvo nego da pušemo svi u istom smjeru... Da svi te taktičke zamisli koje nam stožer da da ih slijedimo jednosmjerno", rekao je Petković pa pridodao:

"Držimo se jednog plana igre i ne trebamo imati previše ideja sa strane. Puno toga se piše, spominje se neka negativna atmosfera zbog nekih kritika prema meni ili drugim igračima. To je profesionalni sport, nije bitno kome je netko uputio kritike. Mi smo muškarci, moramo ići dalje. Svima koji smo tu je u cilju da ostvarimo bolji rezultat. Nekad ispadne drukčije, nekad prva akcija protivnička završi u našem golu, nekad te ne pomazi sreća. Nekad smo igrali loše, a dobili, a izgubili one koje smo igrali dobro. Vjerujte da ovu utakmicu čekamo spremni."

VIDEO Ovo je sastav Hrvatske protiv Italije: Dalić će napraviti veliku promjenu u momčadi

Komentara 4

XY
XYZ52
14:15 22.06.2024.

Petkovicu, javi se ti nama nakon utakmice, da vidimo sto ste ostvarili. Nadam se da nece biti obecanje, ludom radovanje. Sretno i efikasno!

LO
lolos
18:37 21.06.2024.

naša jedina šansa je da Dalić kao najveće pojačanje dovede Tomislava Horvatinčića i smjesti ga na klupu sa rezervnim igračima, pa kad ga Talijani vide, smrtno će se preplašiti, noge će im se odsjeći, pa će im naši lako uvaliti par komada. (zapratite me za još savjeta)

Avatar Prosenjak
Prosenjak
18:18 21.06.2024.

Ti si bio jedan od četiri nerazumna promašaja izbornika protiv Albanije. Ostala trojica su bili Juranović, Perišić i Brozović. Cijeli život gledam nogomet i nikad u životu ni blizu nisam vidio da neki trener u tolikoj mjeri promaši i sastav i taktiku. Čim si ti izašao odmah smo proigrali, stvorili tri šanse i zabili dva gola uz dvije asistencije Budimira koji je od tebe bolji igrač u onoj mjeri u kojoj je liga u kojoj on igra bolja od lige u kojoj ti igraš pa još malo više od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije