KOŠARKA

Reket Cibonina prilika

05.12.2001.
u 00:00

* Josip Sesar drži da Rađinim dolaskom Cibona ipak ima izgleda da uđe u drugi krug, unatoč neperspektivnom trenutačnom omjeru pobjeda i poraza (2-4)

ZAGREB - Osim loših vijesti od vlastite medicinske službe, čelni ljudi atenskog AEK-a, jedinog nepobijeđenog sastava grčkog prvenstva, dobili su preksinoć lošu vijest i od svojih zagrebačkih doušnika. Na dvoboj 7. kola Eurolige Cibona VIP dolazi jača za Dina Rađu.

Dino je lani igrao za Olympiakos (14,2 koševa i 10,1 skokova), a dvije godine prije toga za Panathinaikos. Sezonu između nastupao je za Zadar koji se u polufinalu Saportina kupa namjerio upravo na AEK. Dakle, Atenjani ga vrlo dobro poznaju i tim više očajavaju što im neće moći igrati engleski centar Andrew Betts (216 cm). Kao za inat, Cibona se pojačala igračem najviše europske klase baš na igračkome mjestu na kojem će aekovci ostati uskraćeni sljedeće dvije utakmice.

Protiv Cibone večeras (18 sati) neće igrati ni najbolji AEK-ov igrač u dosadašnjem dijelu Eurolige Mikalis Kakiouzis (17,2 koša po susretu). To moderno krilo (207 cm) ima problema s ramenom i također će pauzirati dvije utakmice.

Otvoreno je pitanje koliko Dino Rađa trenutačno svojoj novoj momčadi može pomoći. Kaže da se osjeća tjelesno spremnim, ali da mu nedostaje igre s loptom, pa se čini da bi se njegova pomoć mogla više sastojati u tome da samopouzdanjem podupire aktualne nositelje Cibonine igre.

- Tjelesno je Dino ravan našim igračima, ali mu nedostaje više osjećaja i situacijskog treninga. Moram pronaći petorku s kojom će najlakše funkcionirati. Da sam imao barem pet dana treninga da možemo pripremiti zonu - ističe Cibonin trener Jasmin Repeša, koji će danas moći računati na oporavljenog Mamića, ali na Planinića (gležanj) baš i ne.

Jasko je svjestan da će obrana najviše posla imati u zaustavljanju J. R. Holdena (185 cm), hitronogog američkog razigravača, i krilnog centra Dikoudisa (206 cm), agresivnog skakača. No, također, vidljivo je da će Cibona imati prednost u "reketu", jer će se domaćini pod košem morati pokrivati "četvorkama". AEK-ov trener Dragan Šakota morat će pomicati, odnosno snižavati, petorku s Francuzom Bilbom (198 cm) kao startnim krilnim centrom.

U svemu tome cibosi vide svoju priliku. Josip Sesar drži da Rađinim dolaskom Cibona ipak ima izgleda da uđe u drugi krug, unatoč neperspektivnom trenutačnom omjeru pobjeda i poraza (2-4).

- Rađino ime sve govori. On je igrač svjetske klase. Kada dođe u formu, ponajbolji je europski centar. On će nam otvoriti nove taktičke mogućnosti, kako ispod koša, tako i na vanjskim pozicijama. Očekujemo više udvajanja na njemu, a time i povratne lopte. Naravno, ne smijemo mu svaliti sve na leđa, jer on ne može sam pobjeđivati. Ako nam u susretu s AEK-om pomogne desetak minuta, bit će dobro. Rađa najbolje zna koliko može, koliko je trenutačno pripremljen - kazuje Sesar svjestan da je u utakmici s AEK-om najveća Cibonina prilika u reketu, na visokim pozicijama pod košem.

D. Brajdić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije