KOŠARKA

Sesar mora ostati

13.08.2002.
u 00:00

Repeša je trener i čovjek kojem Sesar vjeruje i koji iz njega sigurno može izvući sve najbolje

Cibosi su napokon odradili ljeto u maniri kluba koji je dva puta bio europski prvak i koji si još voli tepati da je košarkaški velikan. Bože Miličević, direktor koji je godinama vukao i važne trenerske poteze, maknuo se u stranu, a Jasmin Repeša dobio je priliku da pokaže kakav je "igrač" izvan parketa. Vjerojatno najcjenjeniji i među igračima sigurno najomiljeniji hrvatski trener posložio je momčad vrijednu velikih pobjeda, a ne samo čestih bljeskova.

Međutim, Repeši za miran san nedostaju još dva igrača. Branič šuter i robusni centar, košarkaška "petica". I odmah ćemo potpisati da problem centra neće riješiti, da ga u najidealnijem raspletu može tek zakrpati s igračima poput Grgata ili Splićanina Poljaka. Ako Cibona nije imala novca za Matu Skelina, onda ga neće imati ni za bilo koga drugoga tko bi jamčio desetak uhvaćenih lopta po utakmici. Skipper je Skelina platio 350 tisuća eura, a to je danas minimalna cijena za pristojnog igrača. Opet, Repeša će problem centra riješiti s igračima poput Prkačina, Tome Ružića ili Mujezinovića, a i Grgata uvijek može dovesti.

Ostao je, dakle, problem strijelca. Slaven Rimac neće moći sam. Rješenje? Imaju ga doma, točnije u Mostaru. Boljeg od Josipa Sesara neće naći ni za puno više novca. Problem? Sesaru je puna kapa frustrirajućih sezona u Ciboni i zato želi otići. Problem je i nemali dug od prošle sezone, ali on će ionako morati biti riješen. Ostao Sesar ili ne.

Kritičari će možda reći da je leteći Mostarac u Zagrebu imao dovoljno vremena da nešto napravi. A napravio je malo, puno manje od onoga što svi znamo da može. Međutim, postoje i objektivni razlozi lošijih igara, premda uvijek možemo pričati o tome je li ih Sesar mogao izbjeći. Gotovo dvije sezone protratio je u bezizlaznoj svađi s Nevenom Spahijom, pratile su ga ozljede, bolesti, a i u klubu bilo je previše nereda. Ćudljivi i pomalo brzopleti Sesar sve je proživljavao prilično emocionalno i košarkaški loše. Umjesto šutnjom i radom, često bi odgovorio nizom nepromišljeno upućenih trica i promašaja, čime bi na sebe navlačio i bijes navijača.

I sada takav Sesar traži ugledan europski klub. Slask je, usprkos visokoj novčanoj ponudi, odbio. No, što Sesar nudi? Dvije loše sezone u Euroligi, imidž igrača koji je imao problema s trenerom i koji je zbog toga izvan reprezentacije. Kako god okrenuli, ne izgleda idealno, ni približno onako kako bi moglo i moralo biti.

Stoga bi bilo najbolje da - ostane. Repeša je trener i čovjek kojem Sesar vjeruje i koji iz njega sigurno može izvući sve najbolje. S takvim Sesarom dobit će svi. Cibona igrača koji bi bio jamac prave sezone, a Sesar priliku da napokon pokaže sve što zna. Pa da onda sljedeće ljeto bira hoće li u Barcelonu, Kinder ili - NBA.

R. Šola

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije