KOŠARKA

Spahija i Sesar ne mogu zajedno

05.11.2001.
u 00:00

* Obojica griješe, a Cibona mora procijeniti čije će pogreške imati manje posljedice. Sezona je tek počela i jedino je sigurno da nema smisla da jedan Josip Sesar utakmice gleda s klupe. Previše može i, napokon, ima previsok ugovor...

ZAGREB - Neven Spahija u Ciboni VIP-u ponovo ima oporbu. Oni bolje upućeni reći će da je nikada nije ni izgubio, predma će to Cibonin trener odlučno opovrgunti. I usput će se načuditi takvim pričama. Načudit će se Spahija i novinarskom pitanju o tome zašto je Josip Sesar u susretu s Krkom sjedio svih 40 minuta na klupi. No, nervoza i emocije koje se kod Spahije javljaju kada priča o Sesaru i njegovim problemima jasno ostavljaju prostor ljudskoj mašti...

* Perm povod za sukob

Dakle, u Ciboni je buknuo novi plamen između Spahije i Sesara. Povod je, navodno, bila utakmica u Permu. Sesar je u utakmici s Uralom startao u petorci, a cibosi su - i uz njegovu skromnu šutersku formu - imali pozitivan rezultat. Tada ga je trener povukao iz igre, zaigrao je zonskom obranom i kola su krenula nizbrdo. Sesar je Spahiji, opet navodno, to otvoreno zamjerio na momčadskom sastanku. I Cibonin branič je u utakmici s Krkom bio na ledu.

- Sesara ću u momčad vratiti kada to zasluži igračkom formom, ali i ponašanjem na treningu. Svima sam pružio ruku, pružit ću je i Sesaru. Premda znam koliko mi je potreban, ostat ću čvrst u svojoj odluci, jer mislim da je to jedini način da shvati određene stvari - jasna je poruka Nevena Spahije.

Sesaru Spahijina odluka vjerojatno neće biti najjasnija. Dok je godinama slovio kao igrač sklon labavijem pristupu treningu, u Ciboni su nam potvrdili da je sada prvi u teretani, prvi na treningu. I poslije Perma nije bježao od odgovornosti:

- Nemam samopouzdanja i to je jedini razlog tako očajnog šuta. Ali, činim sve da se vratim i uvjeren sam da mi treba samo jedna dobra utakmica da sve to ispravim. Valjda će ta utakmica brzo doći...

Čini se da ipak neće. Ostane li Spahija dosljedan, Sesar će još neko vrijeme sjediti na klupi. Međutim, pitanje je kako će reagirati momčad? Bez Sesara su cibosi, doduše, pobijedili Makabi, Panathinakos, Tau Ceramicu..., ali nastavak sezone nudi drukčiju sliku. Cibona VIP ima velikih igračkih problema, posebno šuterskih. Unatoč Spahijinu "ogromnom zadovoljstvu" igrom protiv Krke u prvom poluvremenu, brojna pitanja ostaju. Kako, naime, pobijediti u težim utakmicama bez ispaljene trice, s tek dva-tri pogođena šuta izvan reketa. Čak i Spahija priznaje da to neće ići, ni uz najveću disciplinu koju zagovara.

I što sad? Pokušati razriješiti nesporazume između Sesara i Spahije? Teško, predugo traju. I uvijek za sobom povlače nove probleme, jer svlačionica sve to teško podnosi.

* Pate i Sesar i Spahija

Spahija je prošle sezone bio oduševljen grčkim AEK-om. Grci su imali problem s jednim igračem i riješili su ga jednostavno - igrač je izbačen iz momčadi. "To je klub, igrač ode, ali sustav nastavlja normalno raditi", govorio je tada trener "vukova".

U Ciboni je slučaj malo drukčiji. Sesar je, unatoč svemu, najbolji Cibonin igrač. Na žalost, ni stalni hladni rat nije rješenje, jer teško ga podnose i Sesar i Spahija. Čini se da je pred predsjednikom Šutalom i direktorom Miličevićem teška odluka. I njima je valjda sada jasno da Sesar i Spahija ne mogu zajedno, te da je posljednji trenutak da se klub izjasni. O krivici jednog ili drugog teško je govoriti. Obojica griješe, a Cibona mora procijeniti čije pogreške imaju manje posljedice za klub. Sezona je tek počela i jedino je sigurno da nema smisla da jedan Josip Sesar utakmice gleda s klupe. Previše može i, napokon, ima previsok ugovor...

R. Šola

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije