Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STVAR JE VRLO JASNA

Što ako Hrvatska pobijedi, odigra neriješeno ili izgubi od Albanije

Euro 2024 - Group B - Spain v Croatia
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
1/3
19.06.2024.
u 10:29

Poraz bi gotovo sigurno značio eliminaciju Hrvatske s Europskog prvenstva, osim ako ne bi uspjeli ostvariti pobjedu protiv Italije sa značajnom gol-razlikom, a vjerojatno ni to ne bi bilo dovoljno da naša reprezentacija vidi osminu finala.

Hrvatska u srijedu u 15:00 igra drugu utakmicu Europskog prvenstva, i to protiv Albanije, koja je od 24 reprezentacije na Euru druga najlošije plasirana prema FIFA-inom rankingu. Lošije stoji samo Gruzija, koja je na 75. mjestu, dok je Albanija na 66.

Utakmicu možete pratiti na HRT-u 2. Emisija počinje u 14 sati, a prijenos meča je sat vremena kasnije. Riječ je o najvažnijoj utakmici vatrenih u dosadašnjoj fazi natjecanja, s obzirom na to da su u prvom kolu već izgubili protiv Španjolske (0:3) i da bi im kiks protiv Albanije ugrozio šanse za plasman u osminu finala. U trećem kolu izabranici Zlatka Dalića igraju protiv Italije, koja je ranije slavila protiv Albanije 2:1.

Da budemo precizniji, pobjeda protiv Albanije Hrvatsku bi stavila u povoljniji položaj pred posljednje kolo protiv Italije u Leipzigu. Time bi si vatreni povećali šanse za prolazak u osminu finala kao drugoplasirana ekipa ili jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Remi bi zadržao Hrvatsku u igri, ali bi ih prisilio na nužnu pobjedu protiv Italije u posljednjem kolu, što zasigurno nije nešto čemu Dalićevi izabranici teže. Poraz bi gotovo sigurno značio eliminaciju Hrvatske s Europskog prvenstva, osim ako ne bi uspjeli ostvariti pobjedu protiv Italije sa značajnom gol-razlikom, a vjerojatno ni to ne bi bilo dovoljno da naša reprezentacija vidi osminu finala. Podsjetimo, u slučaju poraza od Italije, vatreni bi u zadnje kolo ušli s gol-razlikom od barem -4.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, analitičari s platforme Football Meets Data izračunali su da Hrvatska ima samo 3% šanse za prvo mjesto, ali deset puta više za drugo mjesto, dok su najbolje šanse za treće mjesto, s 51%. To bi gotovo garantiralo prolazak dalje, jer četiri od šest najboljih trećeplasiranih momčadi iz skupina idu u osminu finala. Hrvatska ima 67% šanse za plasman u osminu finala.

Međutim, pobjeda Portugala protiv Češke povećala je izglede (21%) da će Portugal biti protivnik Hrvatske u osmini finala. Drugi mogući protivnici Hrvatske u prvoj nokaut rundi uključuju Švicarsku, koja ima najviše izgleda (24%) zbog mogućnosti da Hrvatska, ako završi treća u skupini B, igra protiv pobjednika skupine E. Treći najizgledniji protivnik je Njemačka, s 11% šanse da će se Hrvatska susresti s njima u toj fazi natjecanja.

Ostali potencijalni protivnici Hrvatske su Slovačka (9%), Rumunjska (9%), Turska (7%), Škotska (6%), Mađarska (4%) i Belgija (3%) Ostale momčadi imaju tek jedan posto šanse ili manje. Ove projekcije, da podsjetimo, temelje se na analizi nakon što su momčadi odigrale samo jednu od tri utakmice u skupinama.

FOTO Ovako su izgledali mali vatreni prije nego su postali slavni. Neke od njih nećete prepoznati

Euro 2024 - Group B - Spain v Croatia
1/21

Komentara 3

Avatar votum
votum
11:51 19.06.2024.

Nema ako. Ili pobjeda ili zasluženo ajde kući! Eventualno neriješeno pa odgrist glavu Talijanima.

DU
Deleted user
11:24 19.06.2024.

Puno je tu "AKO". Jednostavno nema tu kalkulacije. Ako se ne moze pobijediti Albanija nemamo sto traziti na EURO2024. Treba ici na pobjedu u obje iduce utakmice.

GO
Gof33
11:35 19.06.2024.

Ako ili ali .... Činjenica je da par vrlo zasluženih igrača treba spremiti još jučer u penziju a mladima davati šansu, danas svi imaju trku agresivnost i jaku volju, nema više pltikih potoka za lako gaženje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije