Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Vecernji.hr, Hina
PROSULI PREDNOST

Hrvatska nakon kaotične zadnje četvrtine šokantno izgubila od Novog Zelanda (86:90)

Pirej: Kvalifikacijski košarkaški turnir za Olimpijske igre u Parizu, Hrvatska - Novi Zeland
Stelios Stefanou/EUROKINISSI/PIXSELL
03.07.2024. u 18:28
Najbolji u sastavu Hrvatske bio je Ivica Zubac sa 29 koševa i 16 skokova, Dario Šarić je dodao 19 uz 8 skokova, a Mario Hezonja 16 uz 9 skokova, dok su Novi Zeland predvodili Corey Webster sa 21 i Shea Ili sa 18 poena.

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija izborila je plasman u polufinale kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre koji je se održava u Pireju usprkos 86-90 (29-28, 31-27, 19-19, 7-16) porazu od Novog Zelanda u susretu 2. kola skupine A. Hrvatska je u skupini sa Slovenijom i Novim Zelandom upisala po pobjedu i poraz, no kako je pobjeda protiv Slovenije u utorak (108-92) izražena s većom razlikom od poraza od Novog Zelanda u srijedu izabranici Josipa Sesara osigurali su jedno od prva dva mjesta koja vode u polufinale. No, s pobjedom protiv Novog Zelanda Hrvatska je mogla osigurati i prvo mjesto u skupini te dvoboj protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine B, a ovako konačni plasman ovisi o ishodu dvoboja Slovenija - Novi Zeland koji će se igrati u četvrtak. Za prvo mjesto Hrvatskoj treba pobjeda Slovenije do 28 razlike, dok će u slučaju pobjede Novog Zelanda ili pobjede Slovenije s više od 28 razlike, Hrvatska biti druga.

Najbolji u sastavu Hrvatske bio je Ivica Zubac sa 29 koševa i 16 skokova, Dario Šarić je dodao 19 uz 8 skokova, a Mario Hezonja 16 uz 9 skokova, dok su Novi Zeland predvodili Corey Webster sa 21 i Shea Ili sa 18 poena. Od početka utakmice bilo je jasno kako je Hrvatska daleko jača pod samim obručem, dok je Novi Zeland držao rezultatski priključak iznimno dobrim šutom za tricu. U prvoj četvrtini 27 od 29 hrvatskih koševa postigla je "velika trojka", Ivica Zubac 10, Dario Šarić 9, a Mario Hezonja 8. Usprkos tako dobroj efikasnosti, šut iz igre Hrvatske bio je 13-19, nakon prvih 10 minuta bilo je samo 29-28 jer su Novozelanđani ubacili šest od svojih osam šutova za tricu. Pogađalo je pet različitih igrača, jedini s dvije trice bio je Izayah La'Efa.

U prvom dijelu druge četvrtine situacija je postala još lošrija za Hrvatsku, nakratko je stao napad, dok su Novozelanađani nastavili "rešetati" s vanjskih pozicija i u 14. minuti poveli sa 41-35, a 3:52 minute prije odlaska na odmor bilo je najvećih osam razlike za Novi Zeland - 50-42. Do tog trenutka Novi Zeland je pogodio 10 od 15 pokušaja za tricu, a onda je hrvatski izbornik Josip Sesar pozvao minutu odmora na kojoj je najveći fokus bio upravo na dogovoru kako zaustaviti taj dalekometni šut suparnika. Da se u tome uspjelo pokazuje i činjenica kako Novi Zeland u prostalom vremenu u prvom poluvremenu više nije niti opalio niti jedan šut za tricu. Kada je tome pridodano i konstantno spuštanje lopte na vrlo raspoloženog Zupca te nakon što su ušli neki šutovi Darija Drežnjaka i Hezonje, Hrvatska je serijom 18-5 napravila preokret i na odmor otišla s vodstvom 60-55. 

VEZANI ČLANCI:

Većim dijelom treće četvrtine Hrvatska je držala prednost, ali Novi Zeland je prvenstveno preko raspoloženog Toma Vodanovicha stigao do 72-72 minutu i pol prije isteka tog dijela igre. No, tada je Hezonja s dva uzastopna realizirana napada vratio Hrvatskoj prednost od pet poena uoči posljednjih 10 minuta. Čak tri i pol minute na početku te posljednje dionice i u posljednjih 3:12 minuta dvoboja Hrvatska nije postigla niti jedan poen što ju je na koncu odvelo u poraz. I dok neefikasnost na startu posljednje dionice nije bila kažnjena jer je i Novi Zeland postigao tek jedan poen, jalova završnica je na kraju bila itekako skupa. Hrvatska je slobodnim bacanjima Šarića povela 86-79 3:12 minuta prije kraja, no Novi Zeland je ubacio svih 11 posljednjih koševa i stigao do malo vjerojatnog preokreta.

Junak Novog Zelanda u završnici dvoboja bio je Shea Ili koji je atraktivnim prodorima zabijao za 86-86 1:20 minuta prije isteka vremena te za vodstvo 88-86 37 sekundi prije kraja. Između tih Ilijevih ubačaja trice za Hrvatsku su promašivali Šarić i Filipović, a nakon drugog Ilijeva ubačaja odličnu priliku vratiti prednost Hrvatskoj otvorenom tricom iz kuta terena imao je Hezonja 19 sekundi prije isteka vremena, ali niti on nije pronašao put lopti kroz obruč. Odmah zatim napravljen je prekršaj na La'Efi, on je ubacio oba slobodna bacanja za 90-86, a Hezonja je zatim promašio još jednu tricu kojom je poraz Hrvatske bio zapečačen.

Polufinalni dvoboj Hrvatska će igrati u subotu s jedom od reprezentacija u skupini B u kojoj su domaćin Grčka, Dominikanska Republika te Egipat.

Hrvatska
86-90
Novi Zeland
Hrvatska - Novi Zeland, 16.30, Pirej, Grčka
KRAJ 4/4

Poslije velike drame izgubili smo od Novog Zelanda. 

10'

Jako smo umorni i izgledamo loše u zadnjoj dionici, ništa nam ne polazi za rukom i blizu smo poraza. 

9'

Novi Zeland je promašio dvije otvorene trice. 

8'

Drama u najavi, Novi Zeland je izjednačio. 

7'

Imamo plus sedam u četvrtini s malo koševa, Šarić je realizirao slobodna bacanja. 

4'

Krušlin je ubacio tricu za plus 7. 

POČETAK 4/4
KRAJ 3/4

Izvukli smo i ovo, imamo plus pet. 

9'

Novi koš faul Zubca, zasad je na 27 poena. 

8'

Opet se loše branimo, N. Zeland nam je došao na minus 2. 

6'

Smith iz kornera ubacuje tricu za plus sedam. 

4'

Koš faul Zubca, imamo plus 6. 

3'

Imamo plus pet tricom Šarića nakon 5:0 serije N. Zelanda. 

POČETAK 3/4
KRAJ 2/4

Mučili smo se, ali imamo ugodnijih pet razlike na poluvremenu. Smith je sjajno prošao i zabio. 

8'

11:2 je naša serija, vodi nas Zubac s 19 poena. 

7'

Napravili smo 4:0 seriju, Pero Cameron zove time out. 

6'

Novozelanđani imaju prednost od plus osam, Sesar mora reagirati. 

5'

Dario Drežnjak je dobro ušao s klupe i zabio pet koševa. 

5'

Novi Zeland s koš faulom odlazi na plus šest. 

4'

Opet nam stvara probleme Novi Zeland s novom tricom, imaju vodstvo od 35:38.

3'

Hrvatska opet ima vodstvo (35:33) poslije lijepog solo prodora Šarića. 

POČETAK 2/4

Sedma trica Novog Zelanda, poveli su 29:31.

KRAJ 1/4

Minimalno vodimo 29:28, Novi Zeland nam je stvorio dosta problema. 

9'

Novi Zeland je ubacio treću tricu zaredom, ne možemo se odlijepiti (27:26). 

7'

Hezonja je danas pravi, ubacuje tricu za 18:12.

5'

Šarić je pogodio prvu tricu, ali odmah su tricom odgovorili Novozelanđani (11:10).

3'

Šarić i Zubac su nam donijeli prvo vodstvo na utakmici od 6:5. 

POČETAK 1/4

Počela je utakmica u Pireju. 

SASTAVI

HRVATSKA: Filipović, Smith, Kapusta, Krušlin, Hezonja, Šarić, Vraneš, Branković, M.Drežnjak, D.Drežnjak, Zubac, Nakić

NOVI ZELAND: Te Rangi, Le‘afa, Delany, Wetzell, Mennenga, Webster, Cameron, Rusbatch, Vodanovich, Ngatai, Harrison, Ili

"On je naš kapetan, naš vođa koji je sjajno kontrolirao ritam utakmice. Kada on igra s loptom Dario je možda i najbolja četvorka među europskim košarkašima", rekao je Josip Sesar. Više komentara na igru koja je hrvatskoj košarci dala novi dah života pročitajte OVDJE.

"Neka završi ovaj turnir pa ću onda rangirati svoje reprezentativne utakmice. Protiv Slovenije, pomogli su mi i suigrači. Kako smo dosta spuštali loptu u reket oni su vraćali van, a ja sam pogađao", rekao nam je nakon utakmice sa Slovenijom Goran Filipović. Više pročitajte OVDJE.

"Ova ekipa je ta koja definitivno može vratiti, mrzim rečenicu, 'vratiti košarku gdje joj je mjesto'. Ta mi je rečenica toliko izlizana i patetična, ali definitivno može vratiti košarku da bude zanimljiva i interesantna ljudima", rekao je Roko Leni Ukić u komentaru na utakmicu. Više pročitajte OVDJE.

GDJE GLEDATI

Televizijski prijenos utakmice Hrvatske i Novog Zelanda možete pratiti na kanalu RTL 2 ili na Sportklub HD kanalima.

Komentara 20

DA
davigula
18:34 03.07.2024.

13-2 serjia Novozelanđana u zadnjih 5 minuta igre...po Smithu se vidi da mu je svejedno jer on ne igra za svoje

DA
davigula
18:32 03.07.2024.

Vodiš 84-77 i ti umjesto da smiriš utakmicu, ulaziš u reket, natjeraš ih da te fauliraju i tako uspore utakmicu ti ideš iz trice u tricu, jer kao mislio si da će baš tvoja ući, da će baš tvoja trica preokrenuti momentum...nekad to pali, nekad ne

PR
prajdali100
18:30 03.07.2024.

Bolje da ništa ne napišem !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije