Bih

Političar i medijski tajkun Fahrudin Radončić pred Sudom odbacio optužnicu

fahrudin radončić
Foto: Zvonimir Čorić/PIXSELL
16.03.2016.
u 11:28

Sud BiH bi u idućih mjesec dana trebao zakazati početak suđenja.

Bosanskohercegovački političar i medijski tajkun Fahrudin Radončić izjasnio se u srijedu na Sudu BiH u Sarajevu kako se ne osjeća krivim po optužnici koja je podignuta protiv njega, a tereti ga za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, ometanje pravosuđe i trgovinu utjecajem. 

"Nisam kriv, a uvjeren sam kako će se to dokazati tijekom procesa", kazao je Radončić na ročištu zakazanom radi izjašnjavanja o krivnji, na koje je doveden iz pritvora. Dodao je kako je optužnica protiv njega "maštovita i tendenciozna".

Sud BiH bi u idućih mjesec dana trebao zakazati početak suđenja.

Radončiću je prošlog tjedna određen pritvor koji može trajati do dvije godine odnosno do okončanja očekivanog sudskog postupka. Uz njega su optuženi i Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Njih troje pred sudom su se prošlog tjdna izjasnili kako nisu krivi, a Radončić to tada nije učinio jer je bio na liječničkom promatranju zbog navodnih srčanih tegoba.

U ponedjeljak je ipak odlučio dragovoljno napustiti bolnicu i vratiti se u pritvor, a njegov odvjetnik Dragan Barbarić tada  je ustvrdio kako je to učinio da bi "zaustavio pritiske" Tužiteljstva BiH kojemu su navodno bili izloženi liječnici zaduženi za njegov slučaj.

Odvjetnik Asim Crnalić, koji je Radončića pred Sudom BiH zastupao u srijedu, novinarima je izjavio kako su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Kliničkom centru u Sarajevu pretraživali medicinsku dokumentaciju njegova branjenika te kako nije jasno po čijem je to nalogu učinjeno. 

Radončić i njegovi suradnici optuženi su za pokušaj utjecaja na svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmednija, vođe jedne od zloglasnih balkanskih kriminalnih skupina.

Od svjedokinje Azre Sarić tražili su navodno da u svom iskazu pred sudom u Prištini zaštiti Radončića i Keljmendija, a kao protuuslugu su joj obećali pomoć pri zapošljavanju.

Radončić je dodatno optužen da je supruzi Zijada Haždijahića isposlovao imenovanje za veleposlanicu BiH u Sloveniji. Kao protuuslugu Radončiću njezin je muž kao bivši zaposlenik veleposlanstva SAD trebao pokušati utjecati na tijek istrage.

>> Sud BiH: Radončić ostaje u kućnom pritvoru

Komentara 1

KR
Krasimir
17:56 16.03.2016.

on je islamista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije