MAGAREĆA KLUPA

Traži se Harry Potter za recesiju

VL
Autor
Jasmina Popović
30.01.2009.
u 20:40

Nećemo ostaviti nijednu obitelj ili pojedinca na cjedilu zbog krize. Izlazak iz recesije tražit će vrijeme, ali pomoći ćemo industriji i nećemo dopustiti da ova najteža u posljednih 16 godina uništi španjolsko gospodarstvo. Predviđam da će u drugoj polovici 2009. godine početi izlazak iz krize. Tim se jasnim riječima španjolski premijer Zapatero obratio svojoj javnosti.

U planu je izdvajanje tri milijarde eura za proizvodne djelatnosti koje stimuliraju zapošljavanje, ali i pregovori sa stranim kompanijama koje posluju u Španjolskoj, kako bi se ublažio njihov udar na španjolske radnike i spriječilo da najviša stopa nezaposlenosti u nekoj od zemalja EU, koja će iznositi 16 posto ili oko tri milijuna nezaposlenih Španjolaca, donese bijedu.

Antirecesijski program se očito može iznijeti kratko i jezgrovito. Španjolci mogu vjerovati ili ne vjerovati svom premijeru, ali ne mogu reći da im nije jasno što se događa. Zapatero zna da recesija ima i ekonomsku i političku dimenziju. Ekonomskom neka se bavi struka i nema sumnje da Zapatero ima svoje timove koji će odraditi sve što je obećao. Za političku je zadužen on i od toga ne bježi. Zapatero je lider i to se vidi iz jasnih poruka koje šalje.

Hrvatska i inače pati od kroničnog deficita ‘leadershipa’ i zato ovdje vlasti bježe od riječi recesija kao vrag od tamjana. Neće izgovoriti: ‘recesija’ ni na mukama, a u isto se vrijeme hvale kako rade antirecesijske programe. Za kada? Španjolci se planiraju početi izvlačiti iz krize kada naši antirecesijski programi budu gotovi.

Dok se ne izjasne sve moguće institucije, dok svi nezavisni i zavisni ekonomisti ne projiciraju svoje vizije, dok sva vijeća i sve opozicijske stranke ne kažu koju proći će toliko vremena da se više nitko neće ni sjećati što bi se to od vlasti u krizi trebalo očekivati. A u konačnici Hrvatskoj će, da budemo malo cinični, možda biti i lakše nego drugima.

Nema industriju pa ne može ostati bez nje, nema izvoz pa je neće pogoditi njegov pad, nema poljoprivredu pa se ne mora brinuti kako će seljaci preživjeti, ima disciplinirane sindikate koji ne talasaju poput onih u Francuskoj i Njemačkoj, a i poslušan narod koji je navikao na nestašice, propast banaka, pljačku poduzeća. Riječju, nema razloga za brigu, u Hrvatskoj je već sve viđeno.

Umjesto da narodu šalju jasne poruke, Sanader i Šuker idu iz jedne nejasne rečenice u drugu, pokušavaju lažnim smiješkom donijeti optimizam, a obraćanje javnosti svode na piljarsku svađu sa SDP-om i njihovim prijedlozima. Ne progovaraju koliko nezaposlenih predviđaju i kako će se nositi s bujicom socijalnih davanja koja će donijeti prijeteća nezaposlenost.

Ne govore što će učiniti ako podbaci turistička sezona, jer po najgorim predviđanjima u zapadnoj Europi može 31 milijun radnika ostati bez posla, a ti su radnici bili naši turisti pa je logično očekivati da neće pohrliti na godišnji u Hrvatsku. Ne može se čuti ni što će biti ako posrnu najveće kompanije koje su već godinama prezadužene i o kojima ovise deseci tisuća ljudi, a koje sada prijete otkazima. Ne zna se ni u kom bi trenutku mogla postati aktualna nova ljubav s MMF-om iza koje slijedi objašnjenje kako je to najbolji izlaz iz krize.

Recesija može biti samo riječ, istina teška, koja za sobom nosi posljedice i traži odgovore, kao što je tretiraju u Španjolskoj. A može biti i bauk, nepoznato i strašno čudovište s neviđenim moćima čije ime samo po sebi donosi strah pa ju je bolje ne izgovarati, kao što se u ‘Harryju Potteru’ ne izgovara ime Voldemorta.

No mali čarobnjak je Voldemorta uvijek zvao Voldemortom, a ne ‘onim čije se ime ne izgovara’. Bio je više neustrašivi vođa nego vješt čarobnjak. I zato je pobijedio.

Želite prijaviti greške?