priznanja

Halal turisti sve poželjniji – troše 500 dolara više od prosjeka EU

18.06..2014., Zagreb - Aldin Dugonjic, voditelj Ureda za Halal certifikat islamske zajednice. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
23.06.2014.
u 07:57

Isplati se: U svjetskom turizmu halal čini 13%, samo je hotel Esplanade od uvođenja te oznake povećao broj gostiju 2 posto.

Hrvatska je postala "halal friendly" destinacija pa će od ove turističke sezone mnogi hoteli i restorani diljem zemlje na svojim recepcijama i ulazima nositi tu oznaku, što znači da su standardizirani prema normama koje propisuje islam.

Veća kvaliteta proizvoda

– To znači da, primjerice, gost zna da kada zakorači u hotel i vidi oznaku "halal friendly", da će ga u sobi dočekati prostor za molitvu, u restoranu posebno obilježena hrana koja je halal tj. dopuštena – tumači Aldin Dugonjić, voditelj Ureda za halal Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji je prošloga tjedna dodijelio prvi halal certifikat jednoj turističkoj kući u Hrvatskoj, Istraturistu iz Umaga.

– Halal razumijevamo u jezičnom, vjerskom, kulturološkom, tradicijskom i zdravstvenom kontekstu, a sama riječ znači – dozvoljeno. Tako halal mogu biti različite vrste proizvoda, poput hrane, kozmetike, lijekova i predmeta opće uporabe, ali i usluge u trgovini, ugostiteljstvu, bankarstvo... a karakteristike halal proizvoda su prisutnost u svim prehrambenim navikama, da je prihvatljiv za sve životne dobi i za pripadnike drugih konfesija, zdravstvena ispravnost proizvoda, prisutnost u svim područjima svijeta te dodatna kontrola što jamči sigurnost kvalitete – kaže Dugonjić, dodajući kako u Hrvatskoj trenutačno ima 50 certificiranih proizvođača hrane, 12 hotela, dva restorana te jedan catering i jedna turistička agencija.

Potražnja za halal certifikatom raste jer tvrtke vide mogućnost otvaranja novih tržišta, što je prepoznalo i Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva pa je s Uredom za halal formiralo posebno tijelo koje vrlo brzo odgovara na potrebe tržišta.

– Sastajemo se praktički svakoga tjedna i stvar odlično funkcionira. Kad smo se obratili državi, rekli smo da ne dolazimo po pomoć, nego s gotovim projektom koji samo treba zaživjeti – kaže Dugonjić i navodi podatke ankete da je 15 posto hrvatskih proizvođača povećalo svoj izvoz za četiri posto otkako ima halal certifikat.

Duža turistička sezona

– Zagrebački hotel Esplanade povećao je, zahvaljujući halalu, broj gostiju za dva posto – kaže Dugonjić i navodi kako halal u svjetskom turizmu čini 13 posto udjela, a "halal turist" u prosjeku troši 500 američkih dolara više od turista iz EU.

– Halal certificiranjem sigurno možemo produljiti turističku sezonu, a poseban naglasak može se staviti na zdravstveni turizam jer smo konkurentni s cijenama, imamo vrhunske liječnike i klimu – kaže Dugonjić, tvrdeći da će se broj hotela vrlo brzo povećavati, nakon što se čekalo da se poveća broj proizvođača. Također, hrvatski Ured za halal jedini u Europskoj uniji ima halal-standard, što hrvatskim proizvođačima, uz vrata tržišta na Arapskom poluotoku, otvara i vrata tržišta europskih zemalja, osobito onih sa značajnim udjelom muslimanskog življa.

Komentara 3

LU
lutomirski
17:55 23.06.2014.

od sada samo pustajte Halal turiste u zemlju, ja se odmah prijavljujem za halal...

Avatar bambam
bambam
13:49 24.06.2014.

Vi to uspoređujete arapske šeikove sa Česima ?

PA
pahulja
20:59 25.06.2014.

Fuj!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije