Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIŠE STELA LECHPAMMER

65 godina povjerenja, promjena i prednosti

Zagreb: Tiskanje Bosanskog izdanja Ve?ernjeg lista
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
05.07.2024.
u 12:16

Večernji list rodio se kad i Barbika i Vegeta, a rastao je u svijetu koji je izmislio hula-hup čarape, kontracepcijsku pilulu, upoznao Jamesa Bonda i osvajače mjeseca. Prvi su večernjakovci dosizali žurnalističke visine i živjeli romantično doba novinarstva

Samo je promjena stalna. Misao koju je, kako je u povijesti ostalo zapisano, prvi istaknuo Heraklit, bila je tijekom vremena konstantno potvrđivana, u svim sferama života. Isto vrijedi i za medije, koji se stoljećima neprekidno razvijaju ‒ još od prvih novinskih izdanja, radija, televizije i interneta pa sve do današnjih suvremenih medija čija je glavna karakteristika konvergentnost, odnosno brisanje granica između različitih platformi.

U zadnjih je 65 godina dio te priče i Večernji list pa stoga proslava ovog rođendana nije samo obilježavanje još jednog jubileja, već i priznanje kontinuiranog rada, vjerodostojnosti i adaptabilnosti u svijetu koji se neprestano mijenja. Upravo nam je to bila namjera pokazati na ovim stranicama, koje ne progovaraju samo o povijesti našeg lista i njegovu razvoju tijekom godina, nego povezuju prošlost i sadašnjost te upućuju na neraskidivu povezanost Večernjeg lista i društva.

A upravo uloga medija u današnjem društvu nikada nije bila važnija. U svijetu preplavljenom informacijama, zadaća je medija ne samo pružiti vijesti publici već i osigurati da su te vijesti točne, provjerene i nepristrane. Mediji su čuvari demokracije, glas naroda i kritičari moćnika. Oni informiraju, educiraju i povezuju ljude. Večernji list je, tijekom svojih 65 godina postojanja, uvijek činio upravo to. Tijekom desetljeća izvještavao je o povijesnim događajima, političkim previranjima, društvenim promjenama i kulturnim fenomenima, uvijek radi pružanja najkvalitetnijih informacija.

POVEZANI ČLANCI:

I zato je Večernji list više od novina; on je institucija koja je svjedočila i izvještavala o najvažnijim događajima u našoj zemlji i svijetu. Svaki naslov, svaki članak, svaki intervju dio je bogate povijesti ovog lista, kao i cjelokupnog društva. Sjećanja na neke od najvažnijih od tih priča možete pronaći i na ovim stranicama, kao i razgovore s nekim od najvažnijih aktera ključnih povijesnih zbivanja u posljednjih šest i pol desetljeća. Ovaj broj koji držite u ruci baš je zato podijeljen po desetljećima, kao simbol godina tijekom kojih je rastao i Večernji list te se mijenjao i razvijao kao mediji.

Od samih početaka 1959. godine, kada je prvi put ugledao svjetlo dana, do danas kada snažno drži svoj status u društvu. Jer snaga nekog medija leži upravo u njegovoj sposobnosti da se mijenja i prilagođava, a da pritom uspijeva očuvati svoju vjerodostojnost te odnos s čitateljima temeljen na povjerenju. Dok Večernji list slavi 65 godina postojanja, može se zaključiti kako je u tome opravdao visoka očekivanja publike, koja se također nepredvidljivo mijenja. Jer samo je promjena stalna.

Tijekom posljednjih desetljeća digitalna revolucija donijela je sa sobom nove izazove, ali i prilike. Tradicionalne novine suočile su se s izazovom konvergencije medija, gdje se različiti oblici medija spajaju, stvarajući nove platforme za širenje informacija. Večernji list uspješno je zakoračio u digitalno doba, prilagođavajući se novim tehnologijama i potrebama svojih čitatelja. Inovacijama i stalnim unapređivanjem, Večernji list je uspio zadržati korak s vremenom. Produkcijom multimedijalnog sadržaja prilagodio se potrebama digitalne ere, a sve to bez kompromitiranja kvalitete i vjerodostojnosti informacija.

Jer upravo je vjerodostojnost ključna u vrijeme kada se povjerenje u medije suočava s velikim izazovima. Danas digitalna izdanja, njegove online platforme, videoodjel i prisutnost na društvenim mrežama omogućavaju Večernjem listu da dopre do šire publike, posebno mlađih generacija koje preferiraju digitalne sadržaje. Generacija koje će u budućnosti mijenjati društvo, generacija o kojima će Večernji list i u budućnosti izvještavati u pričama kojih ćemo se potom sjećati u idućim jubilarnim brojevima Večernjeg lista. Jer samo je promjena stalna.

Stela Lechpammer, urednica specijalnog rođendanskog izdanja Večernjeg lista

>> Velika fotogalerija s proslave rođendana Večernjeg lista: Brojni poznati uživali su na spektakularnom partyju

Zagreb: Tiskanje Bosanskog izdanja Ve?ernjeg lista
1/119

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije