nisu joj rekli da ima rak

Beroš o pacijentici Budak: Zatraženi su unutarnji nadzori zdravstvenih ustanova

Zagrepčanki sedam mjeseci nisu rekli da boluje od karcinoma
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
18.02.2023.
u 15:05

"Prema dosadašnjim zaprimljenim pritužbama, obavljen je zdravstveno - inspekcijski nadzor u KBC-u Sestre milosrdnice u Klinici za tumore. Obzirom da je pacijentica naknadno podnijela Ministarstvu zdravstva dodatne prijave s novim činjenicama, zdravstvena inspekcija će i u tu svrhu dalje postupati sukladno svojim ovlastima", navodi Vili Beroš

Onkološka pacijentica Lina Budak tvrdi da joj u bolnici sedam mjeseci nisu rekli da ima rak. Kako je kazala, traži ispravljanje protokola da bi se ubuduće spriječilo zakašnjelo i neučinkovito liječenje. Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je ranije da će zdravstvena inspekcija ispitati slučaj te kako Budak "možda ima neke druge motive" za to što je s pričom izašla u javnost.

"Moj motiv je točno onaj koji sam Berošu napisala u pritužbi i zahtjevu za inspekcijskim nalazom 8. prosinca, da tražim hitno ispravljanje grešaka i protokola postupanja. Moje zdravlje, moju budućnost su upropastili, ali sam ukazala da se isprave sistemske greške", rekla je Budak u izjavi za N1. Odgovor ministra Beroša donosimo u cijelosti:

"Zdravstvena inspekcija, sukladno ovlastima i djelokrugu rada propisanim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o sustavu državne uprave, djeluje upravo u svrhu utvrđivanja eventualnih nepravilnosti u pružanju zdravstvene zaštite pacijentima te upućivanja istih na daljnje postupanje u nadležne institucije, Hrvatsku liječničku komoru, Hrvatsku komoru medicinskih sestara ili DORH.

Tako i u slučaju pacijentice Budak, prema dosadašnjim zaprimljenim pritužbama, obavljen je zdravstveno - inspekcijski nadzor u KBC-u Sestre milosrdnice u Klinici za tumore. Obzirom da je pacijentica naknadno podnijela Ministarstvu zdravstva dodatne prijave s novim činjenicama, zdravstvena inspekcija će i u tu svrhu dalje postupati sukladno svojim ovlastima te izvijestiti javnost o završnom nalazu i zaključku te eventualnim daljnjim postupanjima. Usporedno su zatraženi unutarnji nadzori zdravstvenih ustanova s kojima je komunicirala pacijentica čiji će se rezultati i zaključak kao i mogući koraci postupanja na razini zdravstvene ustanove također iznijeti u javnost. S obzirom da je upućena molba pacijentice i za priznavanjem troškova liječenja u Njemačkoj, zdravstvena inspekcija je uputila zahtjev HZZO-u koji je nadležan za rješavanje zahtjeva za liječenje osiguranih osoba u inozemstvu", naveo je Beroš. 

VIDEO Velika promjena za oko 70.000 ljudi: Veći prihodovni prag za pravo na dopunsko zdravstveno

Ključne riječi

Komentara 3

OB
obican
16:14 18.02.2023.

Budak ima motiv da prezivi, a pajac ima motiv da ostane u fotelji

MA
Marko1337
15:11 18.02.2023.

Ti isti liječnici i masa znatno gorih koji ništa ne rade traže veće plaće. privilegije i sve na grbači hrvatskog naroda. Podrška ministru Berošu da napravi reda u zdravstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije