25. obljetnica

Branitelji brodom iz Dubrovnika u Vukovar

branitelji
Foto: LMT studio
13.06.2016.
u 13:02

U 20 dana preplovit će 2300 nautičkih milja preko Sredozemlja, Crnog mora pa Dunavom u Vukovar

Na 25. godišnjicu pada Vukovara i napada na Dubrovnik, branitelji će na simboličan način ove jeseni plovnim putem povezati dva hrvatska grada heroja. U organizaciji dubrovačke Udruge pripadnika Odreda naoružanih brodova 11 branitelja otisnut će se na putovanje brodom dugo 20 dana: koncem listopada krenut će iz Dubrovnika da bi preko Sredozemlja i Crnog mora uplovili u Dunav, kako bi naposljetku stigli u Vukovar na samu obljetnicu pada grada 18. studenog.

– Želja nam je pomorskim putem povezati gradove koji su svaki na svoj način patili tijekom ratnih zbivanja i tako postali simbolima hrvatskog otpora i pobjede. Time se želi odati počast svim žrtvama Vukovara i još jednom podsjetiti na njegovu tragediju – kaže predsjednik udruge Joško Koprivec.

– Kada smo se prošle jeseni vraćali iz Vukovara, nakon obilježavanja pada grada, pomislili smo kako bi bilo lijepo tamo jednog dana uploviti. Odmah smo se sve dogovorili. Brod je vlasništvo jednog našeg suborca, ima ukupno 12 mjesta na brodu, od toga će biti 11 umirovljenih branitelja i jedan snimatelj – kaže Joško Koprivec.

Silno se raduju putovanju koje se u jednom smjeru proteže na ukupno 2300 nautičkih milja, od čega morem oko 1200 nautičkih milja teritorijalnim vodama Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Grčke i Turske, a ostatak rijekom Dunav uz doticanje ili prolazak kroz teritorij Ukrajine, Moldavije, Bugarske, Rumunjske, Srbije i Hrvatske. Kapetan broda dugog 15,5 metara i širokog 5,3 metra, nosivosti 38 bruto registarskih tona te putne brzine 22 nautičke milje, bit će Periša Stražičić, također sudionik obrane grada 1991. godine.

Flota od 23 broda

Ratna flota ove postrojbe bila je vrlo raznolika, od brzih glisera do starih trabakula. Prvi naoružani brod bio je zaplijenjeni švercerski gliser preuzet od Carinarnice Dubrovnik i preuređen za ratne potrebe u Atlasovu remontnom brodogradilištu u Mokošici. Brod je na svoju prvu ratnu misiju zaplovio 23. rujna 1991. pod imenom “Sveti Vlaho” pa se taj dan obilježava kao dan početka djelovanja postrojbe, kasnije Odreda naoružanih brodova. U razdoblju koje je slijedilo odred je iz dana u dan dobivao nove pripadnike te je u konačnici flota raspolagala s čak 23 broda i 117 dragovoljaca.

U ratu oplovili 50.000 milja

U potpunom okruženju, u kopnenoj i pomorskoj blokadi, u gradu koji je ostao odsječen od ostatka Hrvatske, bez struje i vode, s više od 55.000 stanovnika i prognanika iz Konavala, Župe dubrovačke i Dubrovačkog primorja, Odred naoružanih brodova osiguravao je svojim djelovanjem opstanak grada i u njemu zatočenih ljudi. Procjenjuje se da je postrojba u razdoblju svoga djelovanja od rujna 1991. do prosinca 1992. oplovila oko 50.000 milja, prevezla oko 3500 vojnika i 1500 civila te dopremila u grad nešto više od 2700 tona raznih potrepština. Uspomene na te dane brižno se čuvaju i 25 godina kasnije u udruzi veterana osnovanoj prije pet godina.

Kruna njihova djelovanja upravo je morska avantura na koju se već danas pripremaju.

– Plovidba u jednom smjeru trajala bi između 18 i 20 dana, ovisno o vremenskim uvjetima i morskim i riječnim strujama, a na tom putu zaustavili bismo se u dostupnim lukama i među lokalnim stanovništvom promovirali Hrvatsku i pronosili istinu o Domovinskom ratu i stradanju Vukovara i Dubrovnika – kaže Joško Koprivec dodajući kako će sva mjesta u brodu biti popunjena, premda je riječ o putovanju koje će, s povratkom istim putem, potrajati gotovo mjesec i pol dana. Putovanje od Dubrovnika do Vukovara odvijat će se pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Komentara 3

BE
beppi
21:16 13.06.2016.

Od para i dosade ovi neznaju šta bi sa sobom.

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:32 13.06.2016.

kako će nazad? preko rajne?

MH
mrtav-hladan
17:37 13.06.2016.

Dug put dug put ..nije za podcjenit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije