sukobi u libiji

Gadafi u blindiranom mercedesu prešao libijsko-alžirsku granicu?

\'gadafi\'
Foto: Arhiva VL
1/5
27.08.2011.
u 13:15

Egipatski vojni izvori objavili su da je u subotu u šest blindiranih Mercedesa prešlo libijsko-alžirsku granicu te kako bi u njima mogli biti Gadafi, njegovi sinovi i najbliži suradnici.

Steže se obruč oko Moamera Gadafija. Libijski pobunjenici objavili su kako su uvjereni da će diktator uskoro biti zarobljen, a skupa s njim i njegovi sinovi.

Međutim, točnu lokaciju gdje se Gadafi trenutno nalazi pobunjenici nisu otkrili. Informacije su različite. Neki govore da je pobjegao u Alžir, drugi da je u svom rodnom gradu Sirtu.

Iako je mnogo članova Libijskog nacionalnog vijeća stiglo u Tripoli, s namjerom da uspostave red i mir u gradu, anarhija i neredi još uvijek vladaju. Puca se na sve strane, a najžešće borbe još se vode oko zračne luke. Unatoč tome što su neki trgovci otvorili vrata dućana, psihoza rata još uvijek se osjeća u gradu bez struje i vode. Policajci koji patroliraju ulicama pokušavaju čuvati red i mir u gradu, no još uvijek je vrlo nesigurno obzirom na veliki broj Gadafijevih pristaša. Libijsko nacionalno vijeće sve pobunjeničke frakcije stavilo je pod zapovjedništvo kojem je na čelu Abdelkarim Belhaj.

Egipatski vojni izvori objavili su da je u subotu u šest blindiranih Mercedesa prešlo libijsko-alžirsku granicu te kako bi u njima mogli biti Gadafi, njegovi sinovi i najbliži suradnici.

I dok se čeka konačan Gadafijev pad u javnosti su osvanule fotografije napuštene bolnice pokraj Tripolija na kojima se vide raspadajuća tijela muškaraca, žena i djece nabacana jedna na druga. Neki za te smrti krive režim Moamara Gadafija, lokalno stanovništvo priča da su mnogi od 200-ak pronađenih ljudi, prilikom dolaska u bolnicu bili teško ozlijeđeni, ali živi te da su nakon izbijanja sukoba između Gadafijevih ljudi i pobunjenika liječnici i medicinske sestre bolnicu su napustili, a ljude ostavili da umru.

Prema riječima građanina Tripolija za BBC tijela su u bolnici već pet dana. U to vrijeme nitko ih nije identificirao niti pokopao. Nakon objave fotrografija UN je pozvao međunarodno vijeće na sastanak s ciljem da rasprave o slanju humanitarne pomoći u Libiju.

Pobunjenici su u Tripoliju uništili Gadafijev spomenik u obliku šake koja gnječi američki ratni zrakoplov, simbol pobjede nad zapadom prije 15 godina.

Ključne riječi

Komentara 166

OB
-obrisani-
22:55 27.08.2011.

...i zar to nije do Libijskog naroda da odluči ?

OB
-obrisani-
23:53 27.08.2011.

je...dobra

CA
canadakrk
16:50 27.08.2011.

srbi u akciji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije