OPG ZLATA VRIJEDAN

VIDEO Ivanka dala otkaz, Darko zatvorio obrt pa se uputili u neizvjesne vode na Lošinju. Rezultati su čudesni

Ćunski: Angela Golubović, vlasnica OPG-a Kurila
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/7
06.09.2024.
u 10:55

Mlada nada OPG Kurila jedini su proizvođači povrća na otoku, ekološki uzgajaju 40 kultura

Stari djedov traktor nekoć je prašio širokim slavonskim poljima, a danas se njime na otoku Lošinju obrađuje oko 7000 četvornih metara zemlje. Taj je djedov traktor jedina mehanizacija obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kurila, a vlasnica Angela Golubović iz Ćunskog, sela kod Malog Lošinja, dopremila ga je iz Slavonije. – Od mehanizacije imamo ovaj oldtimer, sve ostalo radimo ručno – kaže 22-godišnja Angela uz koju su na gospodarstvu roditelji Ivanka i Darko, brat Lovro i sestra Elena.

I prerađuju

Golubovići su jedini proizvođači povrća na otoku i na ekološki način uzgajaju 40 različitih kultura – rajčice, paprike, tikvice, patlidžane, lubenice, tikve... Prodaju na kućnom pragu i na tržnici u Malom Lošinju, gdje se na štandu izmjenjuju Angela i Lovro. Osim svježeg povrća u ponudi imaju i prerađevine poput pasirane rajčice, sataraša, ajvara, salse, kiseline, marmelada od svojih šljiva i smokava.., uglavnom napravljenih prema recepturi mame Ivanke koja je iz rodnih Drenovaca kod Županje prije 23 godine na Lošinj došla "samo na sezonu".

Poljoprivredna priča obitelji Golubović na otoku prvenstveno orijentiranom na turizam započela je prije nekoliko godina i zbog nje je Ivanka dala otkaz, a Darko zatvorio obrt, uputivši se u neizvjesne vode.

03.09.2024., Cunski, Mali Losinj - Angela Golubovic vlasnica OPG-a Kurila i njena obitelj. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

– Mami su falili Drenovci i poljoprivreda. A i htjeli smo na otok vratiti poljoprivredu, svi su orijentirani na turizam. Ja sam u Osijeku upisala, i završila, tri godine agronomije, a sad sam uzela godinu pauze da ovdje posložimo sve što smo planirali i da odlučim koji ću smjer uzeti za diplomski – objašnjava Angela dodajući kako teorija koju je učila nije u cijelosti primjenjiva u praksi, pogotovo ne u specifičnoj otočnoj poljoprivredi, na malim površinama, s plitkim tlom, bez neke velike šanse da ćete iskopati bunar s pitkom vodom, zbog čega Golubovići svoj povrtnjak navodnjavaju skupom vodom iz vodovoda.

Na gospodarstvu Kurila, nazvanom po dijelu gdje se nalazi njihov povrtnjak, sadnja i ubiranje plodova traju cijele godine. Kako se jedna kultura izvadi, tako se druga sadi, s izuzetkom razdoblja od lipnja do rujna kada samo beru i pripremaju zemlju za jesen pa će za koji dan posaditi kupusnjače. Presadnice uzgajaju sami, iz svog sjemena, za što je zadužena mama Ivanka. Uz pomoć videa s YouTubea tata Darko na frezu je montirao polagač folije i napravio navodnjavanje. – Pojma nisam imao o poljoprivredi – kaže.

– Ostavili smo sigurne poslove i s troje djece krenuli u ovom smjeru. Moraš to živjeti da bi razumio – dodaje Ivanka.

03.09.2024., Cunski, Mali Losinj - Angela Golubovic vlasnica OPG-a Kurila i njena obitelj. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

– Oko nas je dovoljno zagađenja i zato smo se odlučili za ekološku poljoprivredu. Trenirala sam kik-boks, do ozljede bila aktivna sportašica i prehrana mi je oduvijek bila iznimno važna. Uostalom, otok Lošinj je poznat kao otok vitalnosti pa je i zato ovdje ekološka poljoprivreda najbolji izbor – tumači Angela, nekoć državna prvakinja u kik-boksu. Spajanje hrane i turizma krajnji je cilj ove mlade poljoprivrednice. Uz njihov pogon za preradu već je napravljen objekt kušaonice, uređeni su sanitarni čvorovi, na terasi postavljeni veliki drveni stolovi. Sad se rješava papirologija, bude li sve u redu, Golubovićevi će imati prvi registrirani agroturizam na otoku. Bit će to izletište s ponudom domaće hrane, bez glutena, a tako se i sami hrane zbog majčine bolesti.

03.09.2024., Cunski, Mali Losinj - Angela Golubovic, vlasnica OPG-a Kurila Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Autohtona jela bez glutena

– Kuhat ćemo autohtona jela od namirnica koje imamo. Nećemo imati kartu s ponudom – objašnjava Ivanka kako su koncipirali svoj agroturizam u kojem će moći primiti 30 osoba. S tim će kapacitetom kao obitelj i dalje sami moći sve odraditi, što im je cilj. A tako će ujedno u srcu otoka spojiti poljoprivredu i turizam. Dvije robinzonske kućice u polju imaju, kao i apartman u središtu sela. Drže i tridesetak kokoši, bit će i nekoliko ovaca. Uz široku ponudu svog povrća i voća te meso koje proizvedu, imat će sve potrebne namirnice za spravljanje ukusnih bezglutenskih jela čime će obogatiti i lokalnu gastronomsku scenu.

03.09.2024., Cunski, Mali Losinj - Angela Golubovic vlasnica OPG-a Kurila i njena obitelj. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

OPG Kurila, Ćunski, Primorsko-goranska županija

Angela Golubović s obitelji jedina na otoku Lošinju uzgaja povrće, a na površini od 7000 četvornih metara tijekom cijele godine sade četrdesetak različitih kultura. Svojim povrćem ne samo da opskrbljuje lokalno tržište nego ga i prerađuju u ajvare, pelate, sataraše, pasiranu rajčicu, kisele proizvode, marmelade... Obitelj ima i tridesetak kokoši, a dodatnu ponudu čine dvije kućice za robinzonski turizam i apartman u selu, čime su postigli spoj poljoprivrede i turizma u srcu Lošinja.

Ključne riječi

Komentara 3

XX
XXXL
11:33 06.09.2024.

Bravo.

Avatar Behemot
Behemot
14:27 06.09.2024.

Pohvalno, ali sve takve priče u Hrvatskoj traju do 2 godine do kada moraju raditi kako ne bi vratili poticaje. Bilo bi lijepo pronaći OPG koji je preživio 5 godina sa ovom narodnom vlašću koja drži seljake kao kap vode na dlanu! U vrijeme narodnog vladara Plenkovića je eliminirano 2/3 krava i 1/2 pilića kako bi se omogućio veći uvoz, niža kvaliteta i viša cijena na stolovima hrvatskih građana.

Avatar Idler 3
Idler 3
12:37 06.09.2024.

Baš sem mislil pitat kak rješavaju vodu ? Na žalost dost ograničavajuč element na otokima. U svakem slučaju bravo i puno sreče!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije