11. IZBOR ZA NAJBOLJI OPG

11. Izbor za najbolji OPG Zlata vrijedan: Pobjednici mljekari iz Donje Petričke – obitelj Trgovac

storyeditor/2024-09-13/PXL_120924_120458534.jpg
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
1/22
13.09.2024.
u 18:03

Uz Đurđicu i Josipa na gospodarstvu su zaposleni i njihovi sinovi 35-godišnji Marko i osam godina mlađi Mihael koji su nakon završene srednje poljoprivredne škole odlučili ostati i raditi kod kuće. Braća su šesta generacija poljoprivrednika u obitelji.

Dok je u dvorcu Jurjevec u Lekeniku trajala svečana završnica 11. izbora za najbolje obiteljsko gospodarstvo – Zlata vrijedan, Marko i Mihael Trgovec slali su roditeljima Đurđici i Josipu poruke: "Kak' je prošlo?", nestrpljivo iščekujući rezultate. Mama Đurđica u jednom im je trenutku poslala fotografiju sa statuom pobjednika i čekom na 4000 eura koji im je uručio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Josip Dabro: – Odmah su zvali i pitali je l' se mi to šalimo – prepričava nam dan nakon dodjele Đurđica Trgovec iz Donje Petričke, sela u općini Ivanska, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Obitelj Trgovec u svome selu, na svome gospodarstvu, ima farmu muznih krava i proizvodi mlijeko. I tako već 40 godina. U mužnji trenutačno imaju pedesetak simentalki, trinaest ih je u suhostaju. Imaju i 21 junicu kao i telce. Dnevno pomuzu između 700 i 800 litara mlijeka. Za svoje blago sami proizvode hranu pa obrađuju 34 hektara svoje i 18 hektara zemlje koju imaju u zakupu. Uz Đurđicu i Josipa na gospodarstvu su zaposleni i njihovi sinovi 35-godišnji Marko i osam godina mlađi Mihael koji su nakon završene srednje poljoprivredne škole odlučili ostati i raditi kod kuće. Braća su šesta generacija poljoprivrednika u obitelji.

– Većinu nagrade uložit ćemo u gospodarstvo, dio potrošiti na slavlje, ali ne odmah jer sad imamo dosta posla, moramo najprije posijati ljulj – rekla je Đurđica. U izboru za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo svaku je županiju te Grad Zagreb predstavljala po jedna obitelj poljoprivrednika i nije floskula reći da je žiriju koji je odlučivao o troje prvoplasiranih bilo uistinu teško između 21. finalista odabrati troje najboljih. Drugo je mjesto u konačnici pripalo obitelji Zorić iz Erduta u Osječko-baranjskoj županiji na čijem se gospodarstvu obrađuju oko 160 hektara ekoloških površina na kojima uspijevaju žitarice i uljarice.

Dio oranica od lani navodnjavaju najmodernijim, automatiziranim sustavom koji se pokreće klikom iz ureda, preko mobitela, i osigurava im dvije žetve. Zorići imaju i ekološke voćnjake pa od svojih jabuka, krušaka, šljiva, višanja, dunja... prave rakije premium kvalitete. Nagradu za osvojeno drugo mjesto Josipi Zorić predala je direktorica poduzetničkog centra Zagreb 2. Hrvatske poštanske banke, Iva Rilje.

FOTO OPG Zlata vrijedan

storyeditor/2024-09-13/PXL_120924_120458534.jpg
1/81

Treće je mjesto pripalo obitelji Batistić, vlasnicima obrta "Zure" iz Lumbarde na otoku Korčuli Batistići proizvode na svjetskim i domaćim natjecanjima nagrađivana i cijenjena vina, imaju restoran kroz koji uz vina plasiraju vlastiti ulov ribe, svoje povrće, a ono što sami ne proizvode, nabavljaju od domaćih proizvođača iz raznih krajeva Hrvatske. Za osvojeno treće mjesto pripala im je nagrada u iznosu od 2000 eura. Ivanu Batistiću uručila ju je direktorica prodaje Večernjeg lista Silvana Mrvelj. U kategoriji mlade nade u poljoprivredi žiri je između troje mladih poljoprivrednika najboljim proglasio OPG Kozarstvo Cmrk iz Brezničkog Huma u Varaždinskoj županiji. Vlasnik suvremene farme na kojoj uzgaja tristotinjak koza francuske alpske pasmine, 26-godišnji Valentino Cmrk, nagradu u iznosu od 2000 eura primio je od Jana Marinac, predsjednika Udruge mladih poljoprivrednika. Najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo birali su i čitatelji Večernjeg lista koji su najviše glasova dali poljoprivrednom obrtu 4-D iz Đelekovca koji se bavi ratarstvom.

Dobitniku Denisu Loparić je ček na 1000 eura uručio glavni urednik Večernjeg lista Dražena Klarića. S obzirom na to da tehnologija omogućuje i do 50 posto ušteda te znatno smanjuje vrijeme rada, ove je godine SPAR Hrvatska, generalni pokrovitelj izbora, dodijelio nagradu SMART OPG 4.0. Dobio ju je Josip Maričević iz Slobodnice, stočar i ratar. Uručila mu da je Žana Lovrić, direktorica nabave prehrane u SPAR-u. Svi su ovogodišnji finalisti dobili e-pretplatu na Večernji list. Uzvanike su kroz program vodili Doris Pinčić i Duško Čulić, a u glazbenom dijelu programa u dvorcu Jurjevec nastupili su Indira, Mate Grgat i klapa "Kolapjanke". Kako je bilo na svečanoj završnici 11. izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan, pogledajte u nedjelju u 15.35 sati na Drugom programu HTV-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije