OPG ZLATA VRIJEDAN

Imamo tri apartmana, napravili smo i dvije kuće, treća je pri kraju: Na terasi su i jakuzi, ležaljke...

OPG Nina
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/12
02.09.2024.
u 10:08

Vlahovići imaju tri apartmana, napravili su i dvije kuće, a treća je pri kraju

Pitoreskno goransko selo Lič, najstarije u Fužinama, općini koja se ove godine diči obilježavanjem 150 godina turizma, jedno je od najljepših u cijelom kraju, a ove se sezone cijela destinacija u najvećem broju do sada našla na ruti brojnih gostiju. Blizina mora, ali puno ugodnija klima, te bajkovita priroda sigurno su bili presudni za boravak u zelenom srcu Hrvatske, kao i povoljnije cijene u odnosu na obalu.

– Ne stajemo, cijelo ljeto nam je stvarno gužva – kažu supružnici Vlahović, Renata i Hrvoje, koji su uspješno spojili turizam s poljoprivredom u svojem životu i radu.

Čuva i električni pastir

Prije 23 godine u središtu Fužina, odakle je Renata, otvorili su konobu "Volta", u sklopu koje su i pansion i sobe, a za koju voće i povrće uzgajaju u obližnjem Liču, iz kojeg je Hrvoje. U Liču i žive, s kćerima Enom i Ninom.

23.08.2024., Lic, Fuzine - OPG Nina. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Goranski je kraj poznat po svojim štrudlama, ponajprije onoj od borovnice, no štrudla napravljena od aronije koju Vlahovići uzgajaju, a na meniju je njihova restorana, ne zaostaje ništa za njom. Baš kao ni bezglutenska torta koju prave od ovoga voća. Kako bi ponudu bazirali na domaćim specijalitetima tipičnima za ovaj kraj, od lokalnih proizvođača nabavljaju ono što sami nemaju, poput goranskog meda, oraha, hvaljenih mliječnih proizvoda s gospodarstva obitelji Frančišković iz Begova Razdolja...

Vlahovići obrađuju i polje krumpira kojeg godišnje proizvedu oko 10 tona, upravo da zadovolje pola potreba restorana. Krumpir sade iz svog sjemena, a zbog čestog zalaska divljih svinja morali su ga ograditi električnim pastirom, inače ne bi od njega bilo ništa. Gomolje, kao nekoć, skladište u trapu.

23.08.2024., Lic, Fuzine - OPG Nina. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

– Prije smo proizvodili između 120 i 130 tona krumpira godišnje. Bilo je kod nas i praščića, ovčica, kokica... – nabraja užurbana Renata.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, čiji je nositelj Hrvoje, a nosi ime najmlađe kćeri, 18-godišnje Nine, osnovali su 2015. godine. Uz krumpir na polju i aroniju u voćnjaku imaju još i jabuke, kruške i šljive. Uzgajaju i bazgu od čijih crnih bobica prave liker. Njime će imati prilike nazdraviti gosti apartmana i kuća za odmor koje imaju Vlahovići u sklopu gospodarstva, a kategorizirane su s četiri sunca, što je ujedno i najviša kategorija koja se dodjeljuje za sobe, apartmane, ruralne kuća za odmor te kampove na OPG-u.

Uskoro i e-punionica

– Imamo tri apartmana, napravili smo i dvije kuće, treća je pri kraju – govore Vlahovići otvarajući vrata lijepo uređenih ruralnih kuća s jakuzijem i sunčalištem opremljenim ležaljkama na terasi.

23.08.2024., Lic, Fuzine - OPG Nina. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U košarici dobrodošlice goste će dočekati neki od proizvoda Vlahovićevih, poput pekmeza, senfa od jabuka, ukiseljenih jabuka, čaja od goranskih trava... Kuće imaju prizemlje s kuhinjom, dnevnim boravkom i saunom, spavaonice su u potkrovlju. Zemljište, izgradnja i opremanje sufinancirani su iz europskih fondova. U svemu što stvaraju i rade imali su potporu i županije i općine. Vlahovići su nedavno prošli i na natječaju Ministarstva turizma i sporta za dodjelu bespovratnih sredstava koja će uložiti u e-punionicu i digitalizaciju gospodarstva:

– Planirali smo napraviti i četvrtu kuću, ali naša Nina kaže da će tu biti konji, štale, jahalište... – govore njezini roditelji.

Naime, gimnazijalka Nina ima velikih planova za razvoj konjičkog turizma. I sama je jahačica, educira se za trenera i vodiča, a na gospodarstvu, u prostranom koralu, Vlahovići već imaju tri ljepotana. S obzirom na to da je u vrijeme našeg posjeta Nina bila na maturalcu, Hrvoje nam je pokazao kako Midnight Rain daje pet i poljubac.

23.08.2024., Lic, Fuzine - OPG Nina. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Za razliku od najstarije sestre koja je odabrala drukčiji životni put, Nina i Ena će, po svemu sudeći, nastaviti s uspješnom turističko-poljoprivrednom pričom iz Gorskog kotara koju je djelomično započela još Renatina baka, jedna od pionirki turizma u Fužinama, gdje je imala pansion. Iako je pred završetkom studija prava, Ena se vidi u ovim vodama.

– Ona je četvrta generacija iz obitelji koja je u turizmu i treća koja je u poljoprivredi – kažu zadovoljni roditelji Renata i Hrvoje Vlahović.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

OPG Nina, Lič, Primorsko-goranska županija

Spojivši dvije grane – turizam i poljoprivredu – Vlahovići su u Gorskom kotaru napravili uspješnu priču. Na gospodarstvu u selu imaju tri konja, apartmane i kuće za odmor u koje se može smjestiti ukupno od 20 do 25 osoba, a sve voće i povrće koje proizvedu u Liču plasiraju kroz svoj restoran u Fužinama.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar pendreck
pendreck
22:59 02.09.2024.

Bravo!

MA
marijanka
20:43 02.09.2024.

Vrijedni ljudi.Oni sigurno nece imati problema pri placanju poreza na tri nekretnine.Sve se4 moze ,kad se vrijedne ruke sloze.

Avatar Make my day
Make my day
16:52 02.09.2024.

Nina, trebao bi poduku iz jahanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije