VEČERNJAKOVA ANKETA

HNS padom rejtinga plaća ceh za zagrebačku krizu

01.03.2004.
u 00:00

Najpopularnija Jadranka Kosor, a Andriju Hebranga na čelu liste najnepopularnijih zamijenio Vladimir Šeks

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je na valu rasta popularnosti. Prema anketi Večernjeg lista provedenoj telefonski na uzorku od 900 ispitanika 26. i 27. veljače, da se sada održavaju izbori, HDZ bi dobio 39,1 posto glasova. To je oko dva postotna poena više nego prošli mjesec, kad je stranka dobivala oko 37,2 posto glasova i gotovo šest postotnih poena više nego na posljednjim parlamentarnim izborima u studenom 2003., kad je HDZ osvojio 33,23 posto glasova.

Prema posljednjem Večernjakovu mjerenju popularnosti političkih stranaka, za isto toliko skočila je još samo Hrvatska stranka umirovljenika. Prošli je mjesec HSU dobivao 2,2 posto, a sada osvaja 4,2 posto glasova.

Zato se realnom čini pretpostavka da su i "penzići" i HDZ dobili na popularnosti jer se i nakon izbora nastavio njihov "konstruktivan dijalog", o kojem se javnost sustavno informira. A svako popravljanje očajnog položaja umirovljenika donosi pozitivne bodove. Životni standard se pak ponovno potvrđuje kao tema koja javnost zanima više od svega i koja će sve više dolaziti u prvi plan, potiskujući vanjskopolitičke teme i sporenja zbog drugih točaka unutarnje politike.

Najveći je politički gubitnik prema Večernjakovoj anketi za prošli mjesec Hrvatska narodna stranka. Dok je još u siječnju dobivala 11,1 posto glasova, HNS potkraj veljače ima samo 8,2 posto ispitanika na svojoj strani. Zagrebačku krizu stranka je platila gubitkom glasova na nacionalnoj razini.

Skok u popularnosti od 1,5 posto u veljači je zabilježio i HSLS. Popularnost SDP-a porasla je 0,6 posto, a 0,3 posto oporavio se i HSS. Slabije nego u siječnju prošao je međutim HSP (spustivši se sa 7,9 na 6,3 posto), a na nizbrdici je trenutačno i IDS, koji je sa 1,7 posto spao na 1,1.

Jadranka Kosor trenutačno je najpopularnija među domaćim političarima, a slijedi je Ivo Sanader sa samo jedan posto razlike, dok je šef države Stjepan Mesić tek na trećem mjestu.

Vesna Pusić popularnija je pak od bivšeg šefa Vlade Račana. Ona istodobno zauzima drugo mjesto na rang-listi najnegativnijih političara u veljači, što govori da i osobnim rejtingom plaća ceh krize u zagrebačkom HNS-u. Najnegativnijim političarom prošlog mjeseca sudionici Večernjakove ankete drže Vladimira Šeksa, dok je Andrija Hebrang s te pozicije pao na treće mjesto.

DEANA KNEŽEVIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije