SUMMIT EU-RUSIJA

Mirenje SAD-a i EU

01.06.2003.
u 00:00

Bush i Schroder pozvali na obnovu veza nakon dubokih podjela oko iračkog pitanja

SANKT PETERBURG - Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je na summitu EU-Rusija izrazio zadovoljstvo zbog "uzajamnog približavanja stajališta" s Washingtonom u pogledu iračkog pitanja.

- Uspjeli smo taj problem ponovno vratiti na područje koje pripada UN-u - izjavio je Putin na konferenciji za novinare održanoj nakon summita. - Nekoliko je strana prihvatilo kompromis i to je dobro. Ja želim istaknuti uzajamno približavanje stajališta s našim američkim partnerima. Predsjednik George W. Bush tomu je puno pridonio. Želio bih zahvaliti i Tonyju Blairu na uloženim naporima. Njegov posjet Moskvi odigrao je ključnu ulogu u rješenju ovog problema - kazao je ruski predsjednik.

Bush je u Krakowu, uoči dolaska u Sankt Peterburg, izjavio je da su SAD još uvijek predane snažnom atlanskom savezništvu, pozivajući na obnovu veza s Europom nakon dubokih podjela oko rata u Iraku. Bush je u Sankt Peterburg otputovao nakon posjeta Poljskoj, gdje je obišao i nacističke logore Auschwitz i Birkenau. Njemački kancelar Gerhard Schršder ocijenio je kako je summit pomogao da se "nadvladaju razmirice u pogledu iračkog pitanja."

Zatvarajući summit, Putin je zahvalio svojih europskim kolegama što su "prihvatili" prijedlog o razmatranju mogućnosti ukidanja viza za ruske državljane koji putuju u zemlje EU. - Rusija i EU prihvatile su mogućnost razmatranja uvjeta koji bi trebali omogućiti da se, u dugoročnoj perspektivi, ukinu vize. Zahvalni smo našim kolegama za dio dokumenta koji je prihvaćen pod nazivom "Ujedinjena Euopa za sve Europljane" - kazao je ruski predsjednik, ocijenivši kako "razgovori o postizanju takvog sporazuma nisu bili jednostavni". Sudionici sastanka raspravljali su, među ostalim, o proširenju EU, mogućnosti ukidanja viza između zemalja EU i Rusije te o stanju u Čečeniji. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije