INTERVJU Odvjetnik Mišetić tvrdi da europski moćnici vode igru oko ključnih dokumenata

Mišetić: Dnevnici koje skriva Solana oslobađajući za Gotovinu!

25.04.2009.
u 19:30

Nakon žestoke prepiske oko tzv. promatračkih dnevnika iz kolovoza 1995., između obrane Ante Gotovine i Ureda Javiera Solane, moćnika EU zaduženog za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, branitelj Luka Mišetić upire prstom u krivnju Solane i tvrdi da je on odgovoran za skrivanje ključnih dokumenata koji oslobađaju Gotovinu.

* Obrana Gotovine još je prije godinu dana postavila zahtjev za promatračkim dnevnicima iz EU. Solanin ured nije niti odgovorio. Zašto je taj prvi zahtjev bio tajan?
Nismo htjeli da tužiteljstvo saznaje strategiju obrane, te koje dokumente traži u pripremama za suđenje. Potrošili smo cijelu 2007. godinu pokušavajući nagovoriti g. Solanu da dobrovoljno preda dokumente. UN u New Yorku i Ženevi bili su uvijek vrlo korektni prema obrani generala Gotovine i omogućili nam puni pristup arhivama UN-a. No, Solana je godinu dana odbio ispuniti svoje obveze prema Haaškom sudu. Zbog toga je sudsko vijeće moralo izdati obvezujući nalog 28. veljače 2008.

* Kakav je rezultat ponovljenog zahtjeva?
Čekamo odluku sudskog vijeća. No, u svom odgovoru Solana tvrdi da je sada “pronašao” 24 dokumenta koji odgovaraju našem zahtjevu. Očito je da, barem u ovom predmetu, jedino djeluje kada je pod prijetnjom naloga sudskog vijeća. Prvi je rezultat taj da ćemo dobiti 24 dokumenta od gospodina Solane, a koje tražimo dvije godine. No, fali još barem 27 dokumenata koji su sigurno postojali, i to oni najvažniji: dnevnici europskih promatrača koji mogu dokazati iz sata u sat kako se odvijalo granatiranje Knina, te kakve su informacije promatrači primali na terenu. Uvjereni smo da ti dnevnici sadrže dokaze koji su oslobađajući za generala Gotovinu.

* Solanin ured opovrgnuo je tvrdnje obrane, kažu da su istražitelji obrana imali slobodan pristup u arhive. No, kažu i da neki od traženih dokumenata ne postoje?
Nismo imali “slobodan pristup” arhivi nego je Solana bio prisiljen sudskim nalogom otvoriti nam arhivu, nakon što je godinu dana uporno odbijao dati obrani “slobodan pristup”. Ključni dokumenti nisu bili u arhivi kada smo je pregledali, a niti kada je tužiteljstvo pregledalo arhivu. U najmanju je ruku čudno da je Solana “pronašao” 24 dokumenta iz kolovoza 1995., a da ih ni istražitelji tužiteljstva niti obrane nisu mogli pronaći.



* Kako znate da ti dnevnici postoje, s obzirom na to da nisu pronađeni?
Zato što je sud u posjedu nekih zbirnih izvješća europskih promatrača, koji citiraju iz dokumenata koje mi sada tražimo, a za koje Solana tvrdi da su “hipotetski”, da “nisu postojali”. Uredi promatrača bili su dužni bilježiti u dnevnike događaje na terenu iz sata u sat. Posjedujemo dnevnik promatrača iz ureda u Zagrebu za 5. i 9. kolovoza 1995., ali nemamo za ostale dane Oluje. Znamo da su ti dnevnici postojali. Dnevnike njihovog ureda u Kninu nemamo ni za jedan dan Oluje!? Ti dnevnici EU promatrača za Knin ključni su i moraju biti pronađeni.

* Što, ustvari sadrže ti dokumenti, zašto su važni obranama?
Oni mogu dokazati cijeli tijek borbe u Oluje te redoslijed granatiranja. U predmetu Strugar, koji je optužen za granatiranje Dubrovnika, sudsko vijeće je zaključilo da su upravo dnevnici EU promatrača bili ključni dokaz o granatiranju jer dokazuju lokacije i vrijeme. Smatramo da su u dnevnicima iz Knina dokazi da su promatrači znali da HV gađa vojne ciljeve u Kninu, te da granatiranje nije uopće bilo prekomjerno, niti je dugo trajalo.

* Tvrdite da je Solana u mogućem sukobu interesa, zbog čega? Je li bio i prije pristran?
Cijelu lažnu priču o prekomjernom granatiranju pokrenuli su Carl Bildt i upravo Solana dok je bio, u vrijeme Oluje, predsjednik Vijeća ministara EU. Smatramo da ne bi sada trebao biti u poziciji da vodi istragu unutar EU oko pronalaženja dokumenata koji bi mogli osloboditi Gotovinu, ali, istodobno opovrgnuti optužbe koje je sam pokrenuo s Bildtom. Postoji percepcija da je Solana u sukobu interesa i bilo bi puno bolje da potragu za nestalim dokumentima provede osoba koja nije sudjelovala u događajima koji su predmet optužnice.

* EU, pak, kritizira RH zbog nestalih topničkih dnevnika?
Solana tvrdi da je ispunio svoje obveze kada je javio sudskom vijeću da - “ako su nestali dokumenti nekada postojali, oni nisu u arhivama EU”. Zna da to nije izgovor. Isti taj Solana inzistira da Hrvatska provede policijske istrage i pronađe tzv. topničke dnevnike, ako nisu u posjedu hrvatskih vlasti. Ista pravila moraju vrijediti za sve, mi inzistiramo da Solana i EU provedu policijsku istragu i pronađu nestalu dokumentaciju.

* Kako će obrane “krenuti” krajem svibnja u svom dijelu procesa, na koliki broj svjedoka se oslanjate i koliko bi moglo još trajati suđenje?
Prvo će krenuti obrana generala Gotovine. Sada mogu samo reći da će broj naših svjedoka biti bitno manji od tužiteljskog. Nadam se da će proces biti završen do kraja godine.

* Kakvo je raspoloženje Gotovine nakon već višegodišnjeg utamničenja?
Uvijek se isto drži. Zna da je istina na našoj strani. I očekuje da će se ta istina dokazati pred sudskim vijećem. No, i EU ima svoju ulogu u dokazivanju te istine, stoga očekujemo da će uspostaviti punu suradnju s Haaškim sudom, što nažalost u ovom trenutku nije tako.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije