INVENTURA NA STARO LJETO

Nek" Jadranka Kosor i Andrija Hebrang rade!

31.12.2003.
u 00:00

Svima nama, pak, uza zdravlja, više novca i manje briga!

U izbornoj godini, bez lažne skromnosti, ove su stranice bile glasnik promjena. Jer, građani su prečesto bili nezadovoljni, a bahata vlast slijepa na puk. Pa su je građani smijenili. Hoće li i nova vlast biti jednako bahata ili će pri zdravim očima vidjeti i narod, na svojoj ćemo koži osjetiti odmah, a vlast na novim izborima. Budimo u početku dobronamjerni, pa evo malog podsjetnika iz ovih okvira na sitnice koje bivši nisu htjeli vidjeti.

Kad nitko od troje mladih pravnika Vukovaraca u svome gradu ne može dobiti ni najobičnije vježbeničko mjesto, jasan je znak ministrici pravosuđa da liftom može ići samo dolje, pa bio i najnoviji koji je baš ona svečano pustila u pogon. Pa je Ingrid Antičević Marinović danas bivša ministrica.

Hoće li bivša vrlo brzo postati i Jadranka Kosor ili će pomoći, primjerice, Matiji Hunjaku iz Preloga, kojeg su kirurg, radiolog, okulist i pravnik proglasili umobolnim i oduzeli mu ugled i invalidninu? Teče od toga već 19. godina!

Ministrica Antunović je časno, bez otpremnine, iz vojske i MORH-a otpremila nekoliko tisuća časnika i onih nižih. Nije joj pomoglo ni što su ljudi otpremninu kasnije dobili, doduše, nakon što su se požalili novinarima. Sva sreća da naši branitelji nisu bili u ratu tako promptni kao ona!

U zdravstvu ministru, kao što nije pomogao ni hotelski čardak na Rebru, nije pomoglo ni priznanje da je ovakvo dopunsko osiguranje čisti promašaj. Premda je HZZO čak svojevoljno izmijenio i policu i tako prevario osiguranike ne bi li im uzeo novac.

Trinaest pacijenata oboljelih od GIST-a i dalje čeka da Glivec dođe na listu lijekova - preživljavaju i žive od donacija. Dok se silni novac troši na liječenje alkoholičara i narkomana, za liječenje neplodnosti daje se na kapaljku, a kad se i daje, traže se ograničenja u broju pokušaja, godinama... sve s ciljem da se ne daje. Dok za prve ograničenja nema. Kao što nije bilo ni za one koji su grabili u proračun i od ionako premalo novca za zdravstvo i socijalu uzeli za svoje projekte. Ali to su miljenici vlasti. Primjerice, Bernardica Juretić je u dvije godine za 90-ak ovisnika u komuni dobila 5 milijuna kuna! Nijedna druga komuna nije dobila ni kune. Pa je onda, na vlastito iznenađenje i neznanje, postavljena za šeficu Vladina Ureda za suzbijanje droge. Po samo Goranu Graniću znanim kriterijima, ili ih možda i nema.

Šime Lučin je, istina, nakon prozivki raspisao natječaj za kriminaliste, ali su - doznajem iz svojih izvora - u igri bili i neki specifični kriteriji. Podobnost i politika. Pa još mnogi kriminalisti, imaju li sreće, voze kamion, zarađuju kao prodavači ili ulični svirači. Na zadovoljstvo kriminalaca. A bit će i političara.

Svijetli primjer u našem sivilu je aukcija I.c OŠ Dobriše Cesarića iz Zagreba - sada već II.c. Shvatili malci da ni od koga ne mogu očekivati baš ništa pa s učiteljicom organizirali aukciju svojih radova, pozvali roditelje i - kupili bijelu ploču! Želim im još puno, puno takvih ideja!

A umirovljenicima želim što manje specijalizacije iz peglanja po tuđim kućama pod stare dane, invalidima njihova parkirna mjesta bez tuđih CD registracija, svima nama što manje poskupljenja, života na kapaljku i elektro-šokova od 20.000 nepotrošenih kilovatsati, a više ljetovanja na našemu moru uz odmorišta na autocestama s barem - čučavcima. Našim gastarbajterima i dijaspori želim bolju diplomaciju, da ne troše vrijeme i novac na uzaludne obilaske konzulata i onih koji ne znaju ni hrvatski, a kamoli koji strani jezik.

I na kraju, najviše bole dvije deke salame. "Znate, meni je to samo za miris." Koliko će još dugo vrisak i "Ne!" na pitanje "Može li malo više?" parati uši, na Sanaderovoj je ekipi da što brže odgovori - ne lažnim riječima, nego konkretnim kunama. Odavno zarađenima. A s ovih stranica, slutim, najviše će posla iz njegove ekipe biti za Kosoricu i Andriju Hebranga, stoga im želim puno zdravlja i ni minute predaha. Nek" rade! A nama svima, uza zdravlje, više novca i manje briga. Da ne budemo mali crvi koje svatko pregazi. I da siromaštvo ne mjerimo novinama.

Snježana Štefok

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije