Je li opravdano?

Majci odbijena naknada za dijete. Načelnik: 'Ne možemo im dozvoljavati da nas vuku za nos'

Majka, dijete
Foto: Pixabay
1/2
01.04.2018.
u 15:05

Načelnik Goran Hrvatin potvrdio je da Općina na ovakav način postupa sa svojim dugogodišnjim dužnicima koji, kaže, najviše duguju za komunalni doprinos.

Majka iz Općine Tinjan rodila je svoje treće dijete. No, nakon što su roditelji zatražili naknadu za novorođenče, iznenadili su se.

U Općini gdje su trebali preuzeti jednokratnu novčanu naknadu za novorođenče u iznosu od 5.000 kuna, dočekala ih je odbijenica.

- Kada sam pitala načelnika Gorana Hrvatina zašto za treće dijete ne mogu dobiti tu jednokratnu naknadu koja pripada svoj djeci, prema Odluci te iste Općine, on mi je uz podsmjeh odgovorio da kako se uopće usuđujem tražiti taj novac kada im je moj svekar za grobno mjesto još uvijek dužan 4.000 kuna, rekla je majka za glas Istre.

Ona priznaje da taj dug postoji, ali smatra da se njeno dijete ne može kažnjavati zbog duga svog djeda ili bilo kojeg drugog člana obitelji.

U Jedinstvenom upravnom Odjelu općine Tinjan rekli su da su odlučili ovako postupati prema djeci dužnika još prije otprilike dvije godine, mada nije bilo puno takvih slučajeva, dok je dužnika, kažu, i previše. 

Načelnik Goran Hrvatin potvrdio je da Općina na ovakav način postupa sa svojim dugogodišnjim dužnicima koji, kaže, najviše duguju za komunalni doprinos.

- Imamo jako puno dužnika, ali uvijek se nekako pokušamo dogovoriti s njima, makar da na rate otplate dug. Mada nemamo puno slučajeva da se baš u obitelji dužnika rodi novorođenče, pa ne dobije naknadu. Moram priznati da ste me sada zatekli, jer su obično roditelji dužnici, i to je onda jedna sasvim druga priča, zaista ću morati provjeriti o čemu se radi. Ali svejedno, ne možemo im dovijeka dozvoljavati da nas vuku za nos i ne plaćaju svoje obaveze prema Općini. Uostalom, mi smo jedna od rijetkih općina u Istri, a i šire, koja daje tako velike naknade za novorođenčad, a od ove godine subvencioniramo i nabavku školskih udžbenika za svu djecu sa po 250 kuna, te plaćamo 40 posto iznosa za produženi boravak djece u školama, poručio je Hrvatin.

Majka, dijete
1/10

Komentara 6

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
17:13 01.04.2018.

OK bi bilo da su dobili tu jednokratno naknadu za dijete, ali dug se se mora platiti....ima sličnih kombinacija recimo da je muž dužan par sto tisuća kuna poreza, a sada se vodi kao nezaposlen i porezna je olakšica supruzi....to ja ne bih dozvolila....a ovo jednokratno par sto kuna....za dijete je!

TR
trabant7
16:53 01.04.2018.

Vrhunac bezobrazluka i samovolje ljudi iz lokane samouprave. Po tom "zakonu" bi gradonačelni trebao ići u zatvor jer mu je deda bio ustaša ili četnik.

TR
trabant7
19:29 01.04.2018.

Miron52, drobiš gluposti,. U uređenim državama se to rješava odmah sa osobom koja nije platila svoju obavezu ali kod nas očigledno nije tako gdje nemoralni mogu radit što hoće i ništa im se neće desit a to se zove anarhija. Presuđivat djeci ili unucima od dotičnog je po osmanlijskom zakonu koji se u današnje vrijeme zove hir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije